În județul Neamț, anul trecut au murit de tuberculoză 25 de persoane. Conform datelor statistice întocmite de Direcția de Sănătate Publică Neamț, în evidențele medicilor au rămas 346 de pacienți cu TBC, 5 dintre aceștia având vârste sub 14 ani. Numărul bolnavilor din mediul rural este aproape dublu față de cel al pacienților din mediul urban. Anul trecut s-au înregistrat 86 de recidive de TBC, toate în rândul adulților.
Guvernul a aprobat, joi, 26 februarie, Strategia Națională de Control a Tuberculozei în România pentru perioada 2015-2020. Actul normativ are ca scop reducerea incidenței și mortalității provocate de tuberculoză, prin asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, diagnosticare, tratare și creșterea aderenței la tratament, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. Strategia își propune ca obiectiv final asigurarea condițiilor pentru eliminarea tuberculozei ca problemă de sănătate publică în România, până în 2050.
Cu toate progresele înregistrate în ultimii 12 ani, România este țara cu cea mai mare incidență a tuberculozei în cadrul Uniunii Europene (de 4 ori peste media UE), având una dintre cele mai mici rate de vindecare și, corelativ, prezentând o creștere anuală a rezervorului de pacienți infecțioși. (Oana IOSUB-TOMA)
Dezbatere la Piatra Neamţ
Fundația Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Millenium Image&Communication Grup vă invită miercuri, 4 Martie 2015, ora 11:00, la o dezbatere pe tema reintegrării profesionale și sociale a persoanelor afectate de Tuberculoză. Evenimentul se va desfășura la Hotel Central Plaza, sala Millenium (Piața Petrodava, nr.1-3, Piatra Neamț), iar printre invitați se numără reprezentanți ai autorităților locale, medici pneumologi, psihologi, asistenți sociali, coordonatori județeni, pacienți.
Dezbaterea vine ca urmare a faptului că prin proiectul “Program dedicat reintegrării profesionale și sociale a persoanelor afectate de Tuberculoză”, implementat de Fundația Romanian Angel Appel în parteneriat cu Millenium Image&Communication Grup, se urmărește inițierea unui impuls pentru reintegrarea profesională și socială a pacienților afectați de TBC. Astfel, cei interesați beneficiază gratuit de consiliere și reorientare profesională, precum și de cursuri de calificare/recalificare.
Serviciile sunt dezvoltate de Fundația Romanian Angel Appeal, cu fonduri europene pentru pacienții cu tuberculoză aflați în tratament sau sub observație la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta (București), Spitalul de Pneumoftiziologie Leordeni (Argeș), Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani (Neamț) și Spitalul de Pneumoftiziologie Nicolae Rusdea (Maramureș). (ZCH NEWS)