pietricica turism

tbc449 cazuri noi de tuberculoză s-au înregistrat, anul trecut, în județul Neamț, dintre care 86 au fost recidive. Majoritatea cazurilor, atât noi, cât și recidive, sunt din mediul rural. În zona Piatra Neamț sunt 216 cazuri noi, printre care și un copil, la Bicaz s-au înregistrat, anul trecut, 14 cazuri noi, în zona Roznov- 46 cazuri noi, în Roman- 123 de cazuri, iar la Târgu Neamț sunt 50 cazuri noi de bolnavi de TBC.

Acestea sunt datele statistice raportate de către Direcția Publică de Sănătate Neamț pentru anul 2014. În realitate, având în vedere că și aerul transportă bacilul tuberculozei, situația ar putea fi mult mai îngrijorătoare. Directoarea Spitalului de Pneumoftiziologie de la Bisericani, Emilia Ciobanu, cât și dr. Daniela Marcoci, director adjunct al DSP Neamț trag un semnal de alarmă și fac un apel către autoritățile publice locale și județene pentru a conștientiza nevoile în această boală.

„Aș dori să fac un apel către toate oficialitățile locale, județene și naționale, pentru a ne sprijini în ceea ce înseamnă finanțarea asistentului social și al psihologului, servicii absolut necesare bolnavilor de TBC din Neamț, în vederea reintegrării lor profesionale cât și a integrării sociale”, a declarat ec. Emilia Ciobanu.

„Strategii avem, avem și legislație în domeniu, perfectibilă dar există, trebuie să fie puse în aplicare. Haideți să vedem cum putem ajuta noi, toți, ca și comunitate, un bolnav de TBC. Părerea mea este că ar trebui să se implice toată comunitatea în mod activ în această problemă. De la crearea de locuri de muncă, pentru a nu mai trăi în sărăcie, până la implicarea asistentului social, a asistentului medical, a medicului de familie, implicarea cadrelor didactice și a preotului. Trebuie să ne implicăm cu toții activ, să-i îndrumăm pe cei bolnavi către investigații, să-și urmeze tratamentul, să aibă grijă de cei din jur”, a declarat dr. Daniela Marcoci. (Oana IOSUB-TOMA)