0:00

NEAMŢ: Târgu Neamţ a aderat la Asociaţia de Ecoturism, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiMarți, 24 februarie, în Sala de Ședințe a Primăriei Târgu-Neamț, a avut loc o întâlnire a reprezentanților Asociației de Ecoturism din România cu city-managerul Vasile Apopii, cu Sebastian Cătănoiu, șeful Parcului Natural Vânători-Neamț, cât și cu reprezentanții Asociației Valea-Ozanei, prin președintele Dan Gavriloaia și managerul Geanina Fedeleș. În cadrul întâlnirii s-au pus bazele unui parteneriat pe ecoturism și găsirea de soluții pentru dezvoltarea zonei din punct de vedere turistic. City-managerul Vasile Apopii a anunțat în premieră și faptul că administrația locală este în căutare de finanțare pentru amenajarea unei pârtii de schi care să lege Cetate Neamțului de Stațiunea Oglinzi.

„Mă bucur că sunteți interesați de ecoturism pentru că asta înseamnă dezvoltare durabilă și activitățile ecoturistice, cel puțin la nivelul României, exclud activitățile de vânătoare și cele motorizate gen off-road. În același timp ecoturismul nu exclude alte forme de activităţi, mai ales că dispuneți și de Stațiunea Oglinzi, dar și de partea aceasta cultural-istorică care este foarte importantă și este impresionant ce obiective și ce areal natural aveți aici în zonă. Asociația de Eco Turism din România lucrează în parteneriat cu Fundația Româno-Americană și Fundația pentru Parteneriat din Miercurea-Ciuc la dezvoltarea unei rețele de destinații de ecoturism în România. În contextul acestei colaborări , mulțumită Fundației Româno-Americane există o linie de finanțare a unor astfel de zone din România. În același timp noi suntem în parteneriat și cu Autoritatea Națională pentru Turism și există o strategie națională pentru ecoturism, există un set de criterii pentru certificarea destinațiilor de eco-turism care au fost realizate de către ANT. Anul trecut a fost faza pilot în care au fost evaluate trei zone din țară, e vorba de orașul Zărnești cu Parcul Național Piatra-Craiului, Creasta Cocoșului din Maramureș. Aceste două destinații au primit certificare, dar a mai fost și Pădurea Craiului din Bihor care a primit un set de recomandări mai largi urmând să le aplice. Noi colaborăm și pe partea guvernamentală și putem ajuta și la găsirea de surse de finanțare. Pe lângă partea de lobby de la nivel guvernamental, noi suntem direcți direct implicați și în ecoturism, avem o rețea de membri în toată țara, mici operatori și pensiuni turistice care lucrează cu țări din Uniunea Europeană, dar și cu țări din Scandinavia. Există două proiecte în derulare în zona aceasta. Un proiect este pe fonduri norvegiene, mai exact fonduri ale spațiului economic european, adică Norvegia-Lichtestein-Islanda și care lucrează la nivel național și unde avem partener Autoritatea Națională pentru Turism. O să fie și aici în zonă activități în cadrul acestui proiect, vor fi hărți, materiale de promovare, realizarea unei platforme de internet în care se vor regăsi o rețea de zece destinații printre care se va afla și zona aceasta, Ținutul Zimbrului”, a transmis celor prezenți, Bogdan Papuc, reprezentantul Asociației de Ecoturism din România.

Pârtie de schi la Târgu-Neamț

City-managerul Vasile Apopii, a dorit să scoată în relief potențialul zonei Târgu-Neamț și faptul că turismul este singura soluție ca zona să se dezvolte din toate punctele de vedere. În același timp Vasile Apopii a mărturisit că zona Târgu-Neamț este doar o zonă de tranzit pentru turiști.

„Nu ne plângem de turiști, însă nu reușim să-i ținem aici mai mult de o zi. Suntem conștienți că singura șansă a orașului și în general a zonei Târgu-Neamț este turismul. Ecoturismul este cel mai căutat și are cele mai mare șanse să atragă mai mulți turiști care să-și petreacă mai multe zile aici. Vom face tot posibilul ca acest proiect să reușească. Ar fi păcat să nu fructificăm ceea ce avem în zonă. Avem în plan și amenajarea unui pârtii de schi care va porni de la Cetatea Neamțului spre Băile Oglinzi. Acum suntem în faza de depistare a unei surse de finanțare pentru că este vorba de o investiție de aproximativ 18 milioane de euro”, a spus și city-managerul.

Rând pe rând fiecare dintre participanți au venit cu idei în dezvoltarea ecoturismului din zonă, dar și cu activități, trasee se ar putea fi implementate în cadrul proiectului. (C.T. STURZU)

Articolul precedentNEAMŢ: Letiţia Damoc, candidat la șefia Spitalului Bicaz
Articolul următorNEAMŢ/BACĂU: Percheziţii la „afacerişti” cu droguri
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.