0:00

NEAMŢ: Sute de absolvenți nu vor Bacalaureat!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPeste 3.600 de absolvenți din Neamț s-au înscris pentru a susține examenul de Bacalaureat, sesiunea de vară, care începe luni, 13 iunie. Cu toate acestea, din seria curentă, doar 3.227 vor intra în bacalaureat, după ce, din totalul de 4.040 de elevi de înscriși în clasa a XII-a, 144 au rămas corigenți, 95 au situațiile școlare neîncheiate, iar 24 au fost declarați repetenți. În concluzie, 451 de absolvenți de clasa a XII-a au ales să nu intre în bacalaureat. Asta înseamnă că aproximativ 12% dintre absolvenți nu sunt interesați de această sesiune. Din seriile anterioare, doar 390 de absolvenți au ales să intre în examene. Potrivit prof. Mircea Corlățeanu, inspector de specialitate din cadrul ISJ Neamț, „pentru sesiunea aceasta de bacalaureat au fost pregătite 12 centre de examen, 2 arondate și 1 centru de evaluare, la CN Petru Rareș din Piatra-Neamț”. Din punct de vedere tehnic, reprezentanții ISJ Neamț au dat asigurări că organizarea examenului este pusă la punct

Calendarul complet:

13-15 iunie: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A);

15-17 iunie: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B);

21-24 iunie: Evaluarea competenţelor digitale (proba D);

27 iunie – 1 iulie: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C);

4 iulie: Limba şi literatura română (proba E a, probă scrisă);

5 iulie: Limba şi literatura maternă (proba E b, probă scrisă);

6 iulie: Proba obligatorie a profilului (proba E c, probă scrisă);

8 iulie: Proba la alegere a profilului şi specializării (proba E d, probă scrisă);

12 iulie: afişarea rezultatelor (până la ora 16:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16:00-20:00);

13-15 iulie: rezolvarea contestaţiilor;

16 iulie: afişarea rezultatelor finale.

Potrivit metodologiei, elevii care susţin examenul de bacalaureat nu au voie să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.

Candidații care refuză depozitarea obiectelor menționate în sala stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop nu vor fi primiți în examen.

Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Se interzice candidaţilor orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul.

Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul.

Candidații care încalcă regulile menționate vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia sau de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit sau au transmis materialele interzise.

Încălcarea regulilor menționate va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi eliminaţi din examen, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. (Marian TEODOROF)

Articolul precedentUrmărit în Germania, descoperit la Botoşani!
Articolul următorConsilierii locali de Piatra Neamț și-au primit patalamaua
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.