card sanatate 02De la 1 mai, cardul de sănătate va deveni principala modalitate de a demonstra calitatea de asigurat. De asemenea, niciun serviciu medical nu va mai fi decontat unui furnizor de servicii medicale, dacă acesta nu va fi acordat în baza unui card naţional de sănătate, începând cu această dată. Spitalele din Neamț sunt pregătite pentru a folosi aceste noi documente.

Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a achiziționat 60 de cititoare de carduri, Spitalul Municipal Roman- 37 de cititoare, Spitalul Orășenesc Târgu Neamț- 20, Spitalul Bisericani- 2, Spitalul Orășenesc Bicaz- 6 și Spitalul „Sf. Nicolae”- 2. Echipele de conducere au cumpărat cititoare de carduri, au făcut instructajul personalului şi speră să nu apară probleme tehnice în momentul în care vor începe să introducă date în sistem.

Cu toate că s-au achiziționat aceste cititoare și, teoretic, sistemul este pregătit pentru 1 mai, la Policlinica Piatra Neamț, de exemplu, încă li se mai cer pacienților, ca dovadă de asigurat, cuponul de pensie. „Le-am spus furnizorilor de servicii medicale să folosească din timp cardul, să nu aștepte ziua de 1 mai pentru acest lucru, să se familiarizeze cu sistemul, că este funcțional de ceva vreme. Nu mai este nevoie de cupon de pensie”, a declarat președintele Casei de Asigurări de Sănătate Neamț, jr. Radu Firăstrău.

Cardul de sănătate este emis pentru toate persoanele asigurate cu vârsta de peste 18 ani, în timp ce minorii beneficiază gratuit de servicii medicale. Cardul de sănătate poate fi folosit doar pe teritoriul României, conține datele de identificare ale asiguratului dar, la cerere, medicul de familie poate inscripționa și date medicale.

Cardul național poate fi activat odată cu prima vizită la un furnizor de servicii medicale, indiferent că este vorba de un cabinet de medicină primară, spital, ambulatoriu sau laborator. Prin urmare, asigurații nu trebuie să facă un drum special la medic pentru activare. Cardul poate fi păstrat fără să fie activat chiar și ani întregi, dacă folosirea acestuia nu este necesară. (Oana IOSUB-TOMA)