doi viciÎncă din cursul dimineţii de marţi era cunoscut şi confirmat în culisele politicii locale că Aurelia Simionică adunase suficiente semnături de consilieri pentru a iniţia un proiect de hotărâre pentru debarcarea primarului interimar Dragoş Chitic. De ce nu s-a dus această luptă la revalidarea sa, după demisia lui Gheorghe Ştefan? Simplu, la mijloc a fost o negociere ca la Piatra Neamţ, agreată de PSD, personal de preşedintele Ionel Arsene.

Între timp, Chitic, din postura de independent confirmat cu opţiuni spre PNL, a marşat pe o campanie de autopromovare net mai deşteaptă şi mai eficientă decât eforturile viceprimarului Aurelia Simionică de a căpăta recunoaştere şi susţinere publică. Amănunte despre sondaje de opinie recente şi certe nu se cunosc, dar PSD şi-a dat seama că riscă să nu aibă şanse la alegerile locale de anul viitor. Deşi asociat violent cu administraţia Gheorghe Ştefan, Chitic conta drept candidat susţinut şi de o „frăţie” din noul PNL coagulată pe nucleul PDL. De aici mai departe vin conexiunile cu tulburările din vechiul PNL.

Una dintre combinaţiile nerecunoscute public viza înlăturarea deputatului Radu Surugiu de la oraganizaţia pietreană, urmată eventual de promovarea ca şef a lui Romel Bârjoveanu, consilierul senatorului Eugen Ţapu. Bârjoveanu e livrat din PDL pe mâna fostului deputat Marius Rogin. Profesorului Mihai Obreja, apropiat al aceluiaşi senator, i s-ar fi garantat o susţinere solidă, fără emoţii, pentru funcţia de primar. Dar, şi de aici se complică socotelile, se avea în vedere şi tragerea de timp, astfel încât la momentul potrivit, în funcţie de negocieri, PNL să îl susţină pe Dragoş Chitic la primărie. Pe scurt, oricum ieşea un dezastru pentru PSD. Este motivul pentru care PSD a pregătit ar fi pregătit o variantă de avarie pe filiera Ionel Arsene – Marius Rogin – Eugen Ţapu ca să garanteze urcarea Aureliei Simionică în scaunul de primar interimar, dublată de alegerea Alinei Monda ca viceprimar şi menţinerea decorativă a penelistului Vasile Popescu în rol de al doilea viceprimar. Cât ar conta influenţa lui Gheroghe Ştefan e greu de precizat, dar se poate intui.

În aceste condiţii, intervenţia în forţă a copreşedintelui PNL Mugur Cozmanciuc, luni seară, şi debarcarea lui Eugen Ţapu de la organizaţia Roman capată cu totul alt înţeles. În plus, desfiinţarea Biroului Politic de la Piatra semnifică înlăturarea celor fideli senatorului.

Ca ultimă oră, într-o convorbire telefonică privată cu un apropiat, Eugen Ţapu a anunţat că se bucură de susţinerea Alinei Gorghiu pentru a fi recuperat ca secretar executiv al organizaţiei judeţene de partid.

Cum proiectul de hotărâre privind schimbarea lui Dragoş Chitic din funcţie e deja oficial, nu este exclus ca acesta să organizeze mâine o conferinţă de presă spectaculoasă. Oricum, fără votul consilierilor locali PNL din PNL schimbarea lui Chitic se complică.