În județul Neamț activează în medicina dentară 289 de stomatologi. Dintre aceștia, 86 au contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Neamț, iar restul lucrează în sistem privat. Din datele Colegiului Medicilor Dentiști Neamț, 10 stomatologi se ocupă de dinții copiilor din orașe, adică 7 în Piatra Neamț, 2 medici în Târgu Neamț și un singur medic dentist în Roman. Niciunul în Bicaz. Adică, un medic pentru 3.000-4.000 de copii. Pentru copiii de la țară, de oriunde din județ, există un singur medic care îi vizitează, în școli, 2 sau 3 zile pe săptămână.
„Sunt solicitate cabinetele școlare. Dar 7 medici stomatologi nu pot acoperi toți copiii din mediul de învățământ din Piatra Neamț. La țară, mai merge o colegă de la Școala nr. 10, dar e program parțial. Adică 2-3 zile din program sunt la Școala 10 și 2-3 în mediul rural. La țară este un cabinet care deservește copiii, dar nu e în programul de învățământ, este la Bisericani. Toate cabinetele din mediul rural, cele care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, care sunt amplasate în teritoriul comunei, deservesc și copiii, în care au gratuitate totală”, a declarat Gheorghe Cotae, președintele Colegiului Medicilor Dentiști Neamț.
„Adresabilitatea la cabinetele școlare este mult mai mare decât la cele private. Se susțin unul pe altul și vin în grup. Situația de criză își spune cuvântul. Sunt prea puțini medici pentru câte școli sunt. Mergem să facem depistare precoce în școli. Eu sunt la Școala nr. 5, dar nu am doar copiii din școală, am arondate și grădinițe și alte școli. Sunt 4.000 de copii la un medic, iar fondurile nu sunt cele care ar trebui să fie”, declară dr. Diana Brăila, medic primar coordonator medicina școlară.
Aceasta mai spune și că „din cauza alimentației, cazurile noi de îmbolnăviri dentare sunt foarte multe. Eu nu spun că igiena e precară, pentru că acum au acces și la periuță și la pastă de dinți, dar alimentația își spune cuvântul”. (Oana IOSUB-TOMA)