Comisarul şef Dragoş Bălău, şeful Poliţiei Roman, a deschis acţiune în instanţă împotriva liderului Biroului Neamţ al Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie – Ioan Cănărău, dar şi a preşedintelui de la nivel naţional – Iulian Surugiu. Procesul se va judeca la Roman, iar reclamantul a solicitat daune morale de 100.000 de lei, cheltuieli de judecată şi publicarea sentinţei – pe cheltuiala sindicatului – atât într-un ziar local, cât şi într-un ziar central. Totodată, comisarul şef Bălău a cerut instanţei să oblige SNAP să nu mai posteze comunicate prin care să aducă atingere imaginii sale şi dreptului său la viaţă privată.
Acţiunea şefului Poliţiei Roman vine după un şir lung de jigniri publicate pe site-ul SNAP, în aşa-zise comunicate semnate de Ioan Cănărău, de Iulian Surugiu sau de „Biroul Executiv Central”. Unele, de genul „Dragoş Bălău şi-a pus absorbantele invers şi aripioarele i s-au lipit de scaun” nici nu pot fi catalogate. În altele, şeful de la Roman este descris drept incompetent, răzbunător şi leneş („stă în birou şi se uită la televizor”).
„Știu că vă vine greu să credeţi că există un astfel de șef și că încă mai este șef în Poliţia Română, dar un astfel de ipochimen vieţuiește în scaunul de șef al Poliţiei mun. Roman și se numește BĂLĂU DRAGOȘ, și pe deasupra mai are și gradul de comisar șef”, se arată în unul din comunicate. „Domnilor manageri care încă vă mai credeţi în sistemul comunist, luaţi aminte că la Revoluţia din 1989 au murit oameni pentru democraţie și pentru ca principiile de drept să guverneze societatea, nu abuzurile unor bezmetici”.
Acţiunile SNAP Neamţ sunt dezaprobate şi de membrii sindicatului, nu doar de restul poliţiştilor care sunt înscrişi în SNPPC (Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual), majoritatea considerând că s-a ajuns prea departe, iar rolul unei organizaţii de acest tip este să apere drepturile oamenilor, nu să-şi fixeze nişte „ţinte” în funcţie de simpatiile liderului. La fiecare critică, însă, Ioan Cănărău a ţipat că i se obstrucţionează activitatea sindicală, susţinând că el „luptă” prin comunicate. Rămâne de văzut cum vor aprecia judecătorii „lupta” lui Ioan Cănărău şi unde vor considera că se poziţionează limita dintre dreptul la liberă exprimare şi dreptul la imagine şi la demnitate. (Cristina MIRCEA)
FOOT: Ziarul de Roman