0:00

NEAMŢ: Secretarii, educaţi la Prefectură, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn cursul zilei de joi, 19 martie 2015, în intervalul orar 9:00 – 16:00 s-a desfășurat prima parte a unei sesiuni de instruire cu secretarii unităților administrativ-teritoriale, susținute de reprezentanţi ai unor servicii publice deconcentrate de la nivelul judeţului Neamţ.

Deschiderea lucrărilor a fost făcută de prefectul județului, Ioan Vlad Angheluţă, care a subliniat necesitatea realizării periodice a unor astfel de acțiuni. Ele au fost solicitate atât de către primari cât și de conducerile instituțiilor publice care se pot pune astfel la curent cu noutățile legislative, practica instanțelor, programele guvernamentale, etc.

”Am avut această inițiativă pe care doresc să o continuăm trimestrial, având ca grup țintă nu numai secretarii localităților, ci și primarii în calitatea lor de ordonatori principali de credite, specialiștii din finanțe și contabilitate, voluntarii serviciilor de urgență, specialiștii în cadastru de la nivelul primăriilor”, a mai spus prefectul Ioan Vlad Angheluţă.

La această sesiune de instruire a fost prezent secretarul de stat al Consiliului Concurenței, domnul Dan Ionescu, care a anunțat lansarea unei campanii la nivel național (Piatra Neamț, Constanța, Baia Mare și Craiova), pentru a informa actorii economici și marele public cu privire la o parte mai puțin cunoscută a activității sale de bază, și anume  rolul preventiv și corectiv, prin consilierea mediului de afaceri și a autorităților publice, ca urmare a diverselor investigații sau a analizelor aprofundate ale diferitelor piețe, ori de câte ori observă dezechilibre, elemente care perturbă mediul concurențial sau practici care pot afecta concurenţa.

Prin recomandări și cerințe clare și specifice, formulate către companii, Guvern, ministere și diverse instituții publice și prin cerințe de raportare anuală referitoare la implementarea recomandărilor și angajamentelor, în perioade determinate de timp, autoritatea de concurență monitorizează evoluțiile, asigurând practic suport în construirea strategiilor de afaceri și contribuind la crearea unui mediu echitabil pentru toate părțile implicate: companii, consumatori, stat. Astfel, în ultimii doi ani, Consiliul Concurenței a contribuit la dezvoltarea unor sectoare importante ale economiei, oferind îndrumări   pentru buna funcţionare a pieţelor jucătorilor de pe piața berii, apelor minerale, tutunului, precum și în cazul concentrărilor economice din domeniul serviciilor medicale, al productiei si comercializării zahărului sau al retailului de bunuri de consum curent.

NEAMŢ: Secretarii, educaţi la Prefectură, ZCH NEWS - sursa ta de informații“Acestea sunt doar cateva exemple în care Consiliul Concurenței poate acţiona, fiind vizibil pentru marele public nu numai atunci când mass media reflectă aplicarea unor amenzi și sancțiuni. Rolul CC nu se limitează doar la coerciție. Pe lângă intervenția în procesul legislativ, prin emiterea avizelor conforme, CC are și rol de consultant, atât pentru autoritățile publice, cât și pentru mediul de afaceri. Prin deciziile sale, ca urmare a analizei informațiilor de pe diverse piețe, Consiliul intervine cu recomandări și cerințe pentru a corecta disfuncționalitățile constatate. În cazul angajamentelor pe care şi le asumă operatorii economici, acestea trebuie să fie concrete și specifice, CC urmărind aplicarea lor și efectele pe care acestea le au asupra piețelor, în timp (3, 5 sau 10 ani). Astfel, Consiliul Concurenţei îndeplinește și un rol de consultant pentru autorități și mediul de afaceri, în realizarea recomandărilor și formularea angajamentelor fiind esențială expertiza specialiștilor noștri. Ne dorim ca actorii economici să se bazeze pe experiența și cunoașterea aprofundată pe care le deținem în domeniul economic, în vederea restabilirii unui mediu concurențial normal. Concurența între companii, despre oricare piață ar fi vorba, reprezintă, de fapt, cheia dezvoltării economice”, a declarat Dan Ionescu, consilier în cadrul Consiliului Concurenței.

Sesiunea a continuat cu prezentarea prelegerilor, fiecărei intervenții fiindu-i alocate 50 de minute, iar în cursul zilei de 20 martie urmând să aibă loc o serie de prelegeri susţinute în special de reprezentanţi ai serviciilor din cadrul Instituţiei Prefectului. În timpul alocat vor fi prezentate aspecte legate de ajutoarele alimentare de la Uniunea Europeană, actele administrative adoptate sau emise de autorităţile administraţiei publice locale în cursul anilor 2014 – 2015, statistici, aspecte de nelegalitate, proceduri prealabile, acţiuni în instanţa de contencios administrativ , precum şi administraţia publică locală – funcţionarea consiliilor locale, conflicte de interese şi incompatibilităţi. (ZCH NEWS)

Articolul precedentNEAMŢ: Salubrizarea cursurilor de apă la verificat
Articolul următorNEAMŢ: Neamţ Turism şi „Staţiunea” Neguleşti au găsit drumul spre groapă
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.