NEAMŢ: Scandal la Primăria Dochia, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Primăria Dochia

La Dochia, primarul Iulian Ciubotaru și contabila Elena Florea se află într-un conflict de mai mult timp, totul bazat pe competențele pe care funcția și studiile le-au conferit fiecăruia. Primarul, supărat că în raportul Curții de Conturi au apărut ceva lucruri negative cu privire la activitatea contabilă, s-a grăbit să o dea afară pe contabilă. Contabila, supărată că a fost dată afară, a atacat decizia primarului și nu vrea să stea acasă. Joi, 19 februarie 2015, scandalul dintre cei doi a dat în clocot, din mai multe motive. Primul: era exact ziua în care Consiliul local Dochia urma să discute, să analizeze și să voteze bugetul pe anul în curs. Iar primarul nu voia să fie de față și contabila. Mai ales că aceasta își serba și ziua de naștere. Cineva a chemat o televiziune și, în fața camerelor, spiritele s-au încins. Noi ne-am mulțumit să consemnăm declarațiile celor doi combatanți pe frontul competențelor profesional-administrative.

NEAMŢ: Scandal la Primăria Dochia, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Iulian CIUBOTARU

Primarul Iulian Ciubotaru, om cu respect față de Curtea de Conturi și cu principii administrative: ”Totul a pornit de la raportul Curții de Conturi. Auditul a fost terminat pe data de 14 noiembrie 2014, iar raportul a ieșit cam prost. Primarul își exercită atribuțiile în primărie prin personalul de specialitate, iar dacă personalul respectiv face nereguli, eu nu pot să semnez acte de pe urma unui funcționar care este incompetent. Sunt în drept să emit astfel de calificative, datorită funcției. Hotărârea de Guvern 611, din 2008, spune destul de clar: fiecare funcționar public trebuie să fie evaluat în fiecare an, pentru fiecare ande activitate, și să primească un calificativ. În urma raportului Curții de Conturi, i-am dat calificativul nesatisfăcător. Conform Legii 188, a Legii 218, am acest drept de a emite dispoziție privind desfacerea contractului de muncă. Doamna are dreptul să atace în instanță acest lucru, ca orice persoană din comună, atunci când eu, ca primar, emit o anumită dispoziție sau este emisă o hotărâre a Consiliului local. Orice act public poate fi atacat în instanță. În această cauză, pentru că am fost dat în judecată la Contenciosul Administrativ, primul termen este pe 5 mai 2015. Iar până se soluționează toate căile de atac pe care le am la dispoziție, doamna contabil trebuie să stea acasă”.

NEAMŢ: Scandal la Primăria Dochia, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Elena FLOREA

Contabila Elena Florea, plină de supărare de ziua ei: ”La evaluarea performanțelor profesionale pe anul 2014, domnul primar mi-a acordat calificativul nesatisfăcător, atât mie, cât și colegei de la Serviciul Achiziții Publice, doamna Violeta Cojocaru. Acest calificativ nu a fost justificat. Dumnealui a spus că a fost în control Curtea de Conturi, care a verificat execuția bugetară până în anul 2013, nicidecum 2014. S-au găsit niște nereguli, ca la orice primărie unde a fost Curtea de Conturi, s-au lăsat niște termene să se remedieze deficiențele constatate, iar în aceste condiții, primarul mi-a dat calificativul nesatisfăcător și a emis eliberarea mea din funcție, cât și a colegei mele. Noi am contestat raportul de evaluare și trebuia să aștepte. Raportul nu este definitiv și irevocabil, iar noi l-am contestat, iar domnul primar ne-a răspuns că nu-și modifică acel calificativ acordat și nici dispoziția de încetare a contractului de muncă. L-am contestat în instanță, iar părerea mea și a specialiștilor este că trebuia să aștepte ca acel calificativ să fie definitiv și irevocabil și apoi să emită dispoziția. Un om incompetent trebuie să aibă în spate mustrări, avertismente, câte și câte. Dar eu nu am nimic. Dumnealui motivează doar raportul Curții de Conturi. Este o răzbunare personală, pentru că eu și colega mea l-am acționat în instanță pentru hărțuire și discriminare la locul de muncă, pentru că sunt aproape doi ani de când încearcă să desființeze posturile noastre. Dumnealui vrea să economisească banul public și nu știu câtă economie se face. Este o economisire mascată. Nu i-a convenit deloc că l-am acționat în instanță, care trebuie să se pronunțe chiar astăzi, 19 februarie, fiind termen de pronunțare. În general, salariații nu-și prea dau în judecată șefii pe hărțuire și discriminare!”.

Dincolo de cele relatate de contabilă și de primar, trebuie să remarcăm un fapt care ar putea explica starea de lucru de la Dochia: comuna s-a desprins din mai marea comună Girov, dar obiceiurile au rămas aceleași. Modelul Girov a fost preluat cu succes la Dochia, să sperăm că nu vor apărea aceleași consecințe. (ZCH NEWS)

Articolul precedentSUCEAVA: Percheziții la contrabandiști
Articolul următorBACĂU: Copii accidentaţi de maşini
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.