În Neamț, reprezentanții școlilor, chiar dacă au salutat inițiativa Ministerului Educației de a introduce șahul în școli (opțional), se arată neputincioși în a pune acest sport în practică. Ieri, 27 ianuarie, la Inspectoratul Școlar Județean Neamț, în prezența Președintelui Federației Române de Șah (FRȘ), Sorin Iacoban (PSD) și a conducerii IȘJ Neamț au fost înmânate materiale didactice (table și piese de șah) pentru 10 școli care și-au instruit profesorii pentru a preda șahul. Decizia de a introduce șahul în școli ca materie opțională a fost statuată și anunțată cu surle și trâmbițe anul trecut. Numai că, pe fondul neajunsurilor materiale din școli, acest opțional, ca multe altele, riscă să nu ajungă în fața elevilor. În cadrul festivității de înmânare a materialelor didactice, un profesor de sport de la Școala „Dr. Emanuel Rigler” din comuna Ștefan cel Mare a ridicat o problemă comună tuturor școlilor care se confruntă cu reale probleme în ceea ce privește bugetul.
„Mă scuzați că vă spun, dar la Ștefan cel Mare, deși directoarea este bine intenționată, ne-a transmis că nu are bani pentru acest opțional. Nici acum și nici la anul. Cum vom putea noi să facem acest opțional?”.
Totul a fost „subtilizat” de oficialii prezenți spunându-se că există posibilitatea ca domnul profesor să fi înțeles greșit. De fapt, în realitate, o școală care dorește să introducă niște opționale trebuie să aibă și fondurile necesare pentru a plăti cadrul didactic care predă în fața elevului. În condițiile în care cei mai mulți directori de școli se plâng de subfinanțare, aceste opționale seamănă mai degrabă cu o corvoadă. Unii directori de școli din județul Neamț au renunțat deja la opționale pentru a putea face față cheltuielilor salariale care trebuie onorate față de personalul angajat al școlii. De menționat ar mai fi că, președintele Iacoban a precizat că în anul următor, alte 10 școli din județul Neamț vor primi de la FRȘ materiale didactice.
„Intenția noastră este aceea de a transforma șahul, din opțional, în materie obligatorie. Până atunci, vom monitoriza activitățile școlilor care au implementat șahul și vom încerca să creăm competiții la care să participe și elevii, așa cum era odată, înainte de 1989, competiția Daciada. Șahul este un sport care formează și dezvoltă personalitatea copiilor și îi ajută să ia decizii rapide. Ca o statistică pe care am realizat-o la nivelul județului Iași vă pot spune că aproximativ 40% din olimpicii naționali și internaționali au jucat în copilărie șah”, a spus Iacoban. (M. TEODOROF)