cjas neamt 01Guvernul a modificat, printr-o ordonanță, Codul Fiscal și au fost stabilite categoriile de persoane care nu vor mai plăti contribuțiile de asigurări sociale de sănătate. În acest sens, iată cine va fi scutit de plata CASS, potrivit Guvernului:

Copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, ucenici sau studenţi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor. Aceste categorii datorează contribuţie, dar numai pentru situaţia în care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, agricole, silvicultură şi piscicultură.

Tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie al copilului. În cazul în care aceștia realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, agricole, silvicultură şi piscicultură sau sunt beneficiari de ajutor social acordat conform Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, pentru aceste venituri datorează contribuție.

Soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate;

Persoanele persecutate politic de fostul regim comunist.

Veteranii și văduvele veteranilor de război.

Magistrații înlăturați din Justiție pentru considerente politice, în timpul regimului comunist.

Persoanele ale căror drepturi au fost stabilite prin Legea nr. 309/2002 privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 – 1961, cu modificările şi completările ulterioare.

Luptătorii răniți în revoluția din Decembrie 1989.

Persoanele cu handicap, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuția;

Bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionalede sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, până la vindecarea respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuția;

Femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuția sau dacă nivelul acestora este  sub valoarea salariului de bază minim brut pe ţară.

O altă modificare relevantă introdusă de Ordonanța adoptată de Guvern vizează extinderea scutirii persoanelor fizice cu handicap grav sau accentuat de la plata impozitului pe venit pentru veniturile obținute din activități independente, agricole, silvicultură și piscicultură. Până acum, persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat beneficiau doar de neimpozitarea veniturilor obținute din salarii sau pensii. (Oana IOSUB-TOMA)

Articolul precedentNEAMŢ: SANITAS pregăteşte greva generală la… Sinaia
Articolul următorNEAMŢ: Șahul, un opțional blocat de fondurile școlii
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.