diicot mascati nouaDIICOT anunţă prin intermediul unui comunicat că a reuşit să-i prindă pe indivizii, care se dădea drept procurori și au încercat să înșele mai mulți primari și viceprimari, printre aceștia și Ion Rotaru de la Alexandru cel Bun. O parte dintre indivizi sunt deja deţinuţi în penitenciare din România, iar ceilalţi membri ai grupului infracţional erau în libertate. Redăm integral comunicatul DIICOT:

”Procurorii  Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vrancea împreună cu  ofițeri de poliție judiciară  din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați – Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea și Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța au efectuat, la  data de  08 aprilie 2015, două percheziții într-o unitate de penitenciar din cadrul A.N.P.R. și șase percheziții în diferite locații de pe raza  județului Constanța, în scopul destructurării unui grup infracțional organizat format din mai multe persoane care execută pedepse privative de libertate  și la care au aderat și alte persoane aflate în stare de libertate.

În  cauză, există suspiciunea rezonabilă că  în perioada  martie-aprilie 2015, mai multe persoane s-au constituit într-un grup infracțional organizat ,  având ca scop săvârșirea unor infracțiuni de fraude informatice și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos ,prin introducerea unor date informatice, fără drept, în scopul de a obține beneficii materiale, prin uzurparea de calități oficiale.

S-a reținut că persoane de  sex masculin aflate încarcerate în penitenciar au apelat telefonic primari ai unor localități din diferite județele ale țării, prezentandu-se, în mod fals, ca fiind procurori DIICOT din județul unde se află localitatea respectivă.  Sub pretextul unor cercetări efectuate cu privire la fraude, inculpații  le-au solicitat acestora date referitoare la toate cardurile de credit sau debit personale și ale membrilor familiei pe care ulterior le-au utilizat pentru a iniția comenzi online pe site-uri de comerț electronic din România. Totodată, inculpatii au solicitat ca bunurile achiziționate să fie trimise unor complici aflați în diferite localități de pe raza  județului Constanța.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că  inculpații au apelat telefonic și administratori ai unor societăți comerciale care dețin terminale paypoint și, inducând-i în eroare în același mod, și anume că se efectuează cercetări într-un dosar penal, le-au solicitat  să se prezinte de urgență la sediul Parchetului din localitate. Ulterior, inculpații au contactat angajații acelorași societăți comerciale  și, sub pretextul unor verificări tehnice cu privire la terminalul paypoint respectiv, le-au solicitat să opereze tranzacții, în scopul obținerii unor coduri de reîncărcare prepay.

Ulterior, codurile de reîncărcare au fost furmizate altor membri ai grupării, pentru a fi valorificate.

Din investigațiile efectuate până în prezent, exista suspiciunea rezonabilă că în perioada  martie-aprilie 2015, prin acest mod de operare, a fost creat un prejudiciu de peste 50.000 lei.

La data de 08.04.2015, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vrancea au dispus față de inculpații P.F.S., C.L., N.M., I.S.D., N.P. și Z.A.R măsura preventivă a reținerii pentru o perioadă de 24 de ore urmând sa fie prezentati Tribunalului Vrancea cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Compartimentul Operațiuni Speciale Vrancea.

Acțiunea a fost realizată cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea și Serviciul pentru Acțiuni Speciale Vrancea.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.” (ZCH NEWS)

Articolul precedentElevi din Bacău, Iaşi şi Suceava premiaţi de E.ON
Articolul următorMOLDOVA: Locuri de muncă la bugetari
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.