Actualizare: Din informațiile de până acum, acest ultim caz confirmat este la o fetiță, de 10 ani, din Bicaz. Ea a participat la competiția națională de dans sportiv de la Piatra Neamț, fiind membră a clubului organizatorului. Acesta a fost confirmat și el pozitiv și din 17 martie este internat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. „În perioada 29 februarie – 1 martie, când a avut loc concursul de dans sportiv, nu erau restricții nici în țară, nici în Italia. Ulterior au fost impuse restricții privind evenimente de orice natură, motiv pentru care s-a luat legătura cu federația și s-a anulat Cupa Davis care era programată în luna martie, la Piatra Neamț”, ne-a declarat dr. Daniela Marcoci, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț. Astăzi va începe ancheta epidemiologică și vor fi prelevate probe de la familie, urmând să se stabilească dacă au mai fost în contact cu alte persoane.

***Știre inițială***

Astăzi, 21 martie, rezultatul transmis de la Spitalul de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva Iași este pozitiv pentru al șaptelea caz din județul Neamț. Este vorba de un copil, din Bicaz, aflat în izolare, care va fi transferat la Iași, în această dimineață. Deocamdată, se face ancheta epidemiologică pentru a stabili câte persoane au mai intrat în contact cu el și familia lui.

Precizări de ultimă oră ale Ministerului Sănătății arată faptul că perioada în care o persoană răspândește virusul poate începe cu până la 2 zile, înainte de apariția primelor semne ale bolii, aceasta fiind cea mai intensă la începutul bolii. Persoanele infectate pot răspândi virusul până la 7-12 zile după apariția primelor simptome. Din datele curente, se pare că este posibilă transmiterea virusului și de la persoane care nu manifestă deloc simptome.

În aceste condiții, este esențial să luăm măsuri pentru a limita transmiterea bolii:

1️ – Evitați contactul direct cu alte persoane!

2️ – Evitați deplasările și zonele aglomerate!

3️ – Păstrați o distanță de cel puțin 1,5 metri (cât 3 pași) față de alte persoane!

4️ – Spălați-vă frecvent pe mâini timp de 20-30 de secunde (cât durează să cântăm prima strofă din Deșteaptă-te Române!).

5️ – Nu vă atingeți fața, ochii, nasul sau gura fără a fi riguros spălat pe mâini!

6️ – Dezinfectați suprafețele cu care intrați în contact în mod frecvent!

În caz că manifestați simptome specifice, izolați-vă și apelați medicul de familie sau Direcția de Sănătate Publică Neamț – la 0233.210524! Apelați 112 doar în caz de urgență! „Este necesar un efort colectiv pentru a depăși această situație cu un număr cât mai mic de îmbolnăviri. Respectați recomandările medicale pentru a vă îngriji de sănătatea dumneavoastră și a celor dragi!”, adaugă Ministerul Sănătății.

(C.I.)

Articolul precedentAparatul de testare rapidă ajunge la începutul lunii aprilie la Spitalul de Urgență Piatra Neamț
Articolul următorSâmbătă – 7 noi cazuri confirmate, în Neamț, persoanele sunt dintr-un centru de carantină