reclama autocenter

nita borcaLa sfârşitul anului trecut Direcţia pentru Cultură Neamţ a trimis adrese către toate primăriile din judeţ şi a solicitat date despre monumentele istorice, starea în care se află, dacă sunt semnalizate sau nu şi dacă s-au prins bani în bugetul pe 2015 pentru întreţinerea acestora. Printre primii care au răspuns se numără primarul de Borca, Ovidiu Niţă (foto), care nu doar că a făcut un tabel mic, cu 5 poziţii – câte monumente au rămas în comună după dispariţia Şcolii vechi Sabasa – dar a solicitat, negru pe alb, declasarea tuturor clădirilor cu menţiunea „în vederea demolării” pentru Poştă.

„E puţin spus că ne-a şocat solicitarea dumnealui, având în vedere că lipsa de bani este întâlnită la mai toate primăriile, deci nu este un argument”, a declarat Rocsana Josanu, directoarea Direcţiei pentru Cultură Neamţ. „Este o situaţie inacceptabilă şi mi-e greu să cred că membrii Comisiei zonale a monumentelor istorice vor aproba aşa ceva. Singurul monument care se pretează la scoaterea din listă este Şcoala veche Sabasa, care nu mai există şi atunci este firesc să nu mai figureze ca monument istoric”.

Şcoala din Sabasa s-a dărâmat, sub efectul anotimpurilor, cândva între anii 1996 şi 2000, iar dispariţia ei a fost descoperită abia acum două luni de către fostul director al Direcţiei pentru Cultură Sorin Predescu. Au rămas în picioare alte patru monumente: Casa Administratorului Domeniului Coroanei – actualul internat de fete, Liceul Mihail Sadoveanu, Casa Diaconescu – actualul dispensar medical şi Poşta – aflată în proprietatea Ocolului Silvic. Principalul motiv pentru care primarul vrea să le declaseze este că nu le vede valoarea de patrimoniu.

„Eu nu ştiu cine a stabilit că astea sunt monumente”, a declarat Ovidiu Niţă. „Hai să spun că internatul ar avea nişte elemente de construcţie mai deosebite, nişte grinzi care ar conta, dar restul sunt nişte clădiri obişnuite cu acoperiş din tablă, cu tencuială, adică n-au nimic special. Dispensarul este dispensar, acolo se face activitate medicală, nu înţeleg eu ce treabă are cu monumentul. E râsul lumii, nu ştiu cine a stabilit că astea sunt clădiri de patrimoniu. S-au crucit şi cei de la Inspecţia de Stat în Construcţii. Eu consider că atât timp cât nu există elemente de valoare, nu are nici un rost să ne complicăm cu aceste construcţii şi, pe bună dreptate, am solicitat scoaterea lor din listă”.

Specialiştii în patrimoniu susţin, însă, că elementele de decor, arhitectura şi, nu în ultimul rând, faptul că toate clădirile clasate ca monument sunt cele mai vechi construcţii din Borca au fost argumentele care au stat la baza înscrierii lor în listă. (Cristina MIRCEA)

Articolul precedentRONALDO, MESSI sau NEUER? / BALONUL DE AUR decernat în această seară
Articolul următorFC CEAHLĂUL: 24 de jucători sub conducerea lui Ze Maria (GALERIE FOTO)
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

1 COMENTARIU

  1. ce poti sa-i ceri unui drujbist? Pentru el doar grinzile au valoare, restul e pentru bulldozer. Pfai de capul lui!

Comments are closed.