sju upu nouaO bătrână de 80 de ani, din comuna Zănești, a ajuns astăzi, 8 aprilie, la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Neamț, aproape leșinată, deshidratată și cu mari dureri de cap. Aceasta le-a spus cadrelor medicale că ține post și nu prea a mâncat.

„În ultimele zile, au ajuns mulți bătrâni la UPU cu amețeli, stare de leșin, hipoglicemie, tensiune mică. Aceste stări sunt cauzate de faptul că țin post, deși au alte afecțiuni medicale. Unii au diabet, probleme cardiace, afecțiuni hepatice și trebuie să se alimenteze corespunzător. În această perioadă, pe final de post al Paștelui, în Săptămâna Mare, aproape toți bătrânii țin post, uneori chiar negru, și este de așteptat să li se facă rău dacă au și alte afecțiuni”, a declarat o asistentă medicală de la UPU.

„Biserica este îngăduitoare cu cei care țin post. Ca drept dovadă, în Joia Patimilor, noi avem pe Sfânta Masă Împărtășania care se dă în tot timpul anului persoanelor bolnave, ce nu pot ține postul sau care, din motive întemeiate, nu pot ajunge la biserică. Pentru cei care au o neputință trupească, o boală, o afecțiune medicală, în cele mai multe cazuri postul se reduce sau chiar este eliminat. Totuși, postul în ansamblul lui, nu înseamnă doar abținerea de la anumite alimente. O persoană ce are o suferință trupească poate să-și ajute semenul printr-o faptă bună, poate să se roage mai mult, să parcurgă mai multe lecturi ziditoare de suflet. Dumnezeu nu vrea să ne deterioreze sănătatea. Cu siguranță, credincioșii care discută cu duhovnicul lor vor găsi sfatul cel mai potrivit pentru a ține un post care să nu încalce prescripțiile medicale și nici care să afecteze în vreun fel starea de sănătate”, a precizat pr. Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra-Neamț. (Oana IOSUB-TOMA; Marian TEODOROF)