0:00

NEAMŢ: Poliţiştii au recuperat doar 25.000 de lei de la escroci, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDeşi intens mediatizate, înşelăciunile cărora le cad victime bătrânii sunaţi de diverşi escroci, continuă să se petreacă în număr mare. Problema cea mai mare este că majoritatea nu au bunuri pe numele lor şi, chiar dacă sunt prinşi, e greu de recuperat ceva. O analiză făcută de Poliţia Neamţ arată că în trimestrul I 2015 au scăzut infracțiunile de înșelăciune sesizate, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, de la 232, la 205.

„În perioada analizată, pentru comiterea infracțiunilor de înșelăciuni judiciare au fost cercetate 52 persoane, în timp ce pentru 16 persoane a fost începută urmărirea penală”, se arată într-un comunicat de presă al IPJ Neamţ.

„Din totalul prejudiciului creat ca urmare a comiterii infracțiunilor de înșelăciune, în valoare de 64.950 lei, s-a reușit recuperarea a 24.900 lei”.

Pentru a micşora numărul înşelăciunilor, poliţiştii reiau sfaturile preventive pentru bătrâni şi le reamintesc că, în cazul metodei „Accidentul”, cel mai simplu mod de a verifica dacă s-a întâmplat ceva este să sune ruda despre care li s-a spus că ar fi implicată într-un eveniment rutier.

În cazul metodei „împrietenirii” trebuie multă prudenţă în privinţa străinilor care se ocupă cu vânzarea sau cumpărarea de produse, cer să folosească telefonul sau toaleta, sau susţin că distribuie diverse ajutoare.

„Atunci când este neapărat nevoie ca un străin să intre în locuinţa dumneavoastră, chemaţi un vecin sau o rudă să vă însoţească; solicitați persoanelor, care se prezintă sub diferite calități, să se legitimeze; evitaţi discuţiile despre bunurile de valoare pe care le aveţi în casă! Păstraţi documentele și bunurile în locuri greu accesibile, cunoscute doar de dumneavoastră și nu divulgați aceste informații altor persoane”, recomandă poliţiştii.

O altă metodă care încă are priză este „Concursul”. Şi în cazul în care cineva este anunţat că a câştigat vreo sumă de bani trebuie să verifice mai întâi dacă este adevărat direct la firma sau compania din partea căreia se prezintă apelantul şi, în niciun caz să nu plătească diverse taxe sau comisioane pentru a intra în posesia premiului.

Mai nou, escrocii se dau drept procurori şi le spun oamenilor că sunt în pericol de a le fi clonate cardurile bancare, doar pentru a afla codul PIN. Niciodată, sub nicio formă astfel de date nu trebuie furnizate, prin telefon, şi nici nu trebuie tastată pe mobil vreo combinaţie de cifre „norocoase” la solicitarea unor necunoscuţi. (C. MIRCEA)

Articolul precedentNEAMŢ: TT, cu „Fetiţa soldat”, la Festivalul Internaţional al Recitalurilor Dramatice Bacău
Articolul următor2.000 de nemţeni nu vor card de sănătate pe motive religioase
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.