card sanatate 02Până la această dată, aproximativ 2.000 de nemțeni au refuzat cardul de sănătate pe motive religioase. Această cifră duce județul Neamț în topul județelor cu cele mai multe carduri refuzate din aceste motive.

„Noi nu putem obliga pe nimeni să îşi schimbe concepţiile sau să accepte acest card. Suntem, însă, obligaţi să le oferim celor care refuză o alternativă, pentru a putea beneficia şi ei de servicii medicale gratuite, adică acea adeverință eliberată, la cerere, de CAS o dată la trei luni. După părerea mea, acea adeverință pune în pericol bunul mers al sistemului. Vom vedea de la 1 mai cum vor merge lucrurile”, a declarat juristul Radu Firăstrău, preşedintele director al CAS Neamţ.

Cardul de sănătate, prin care asiguratul medical își certifică prezența în cabinetul medicului și are acces la serviciile medicale gratuite va deveni obligatoriu de la 1 mai.

Pentru județul Neamț au fost tipărite în jur de 315.000 de carduri de sănătate, iar 12.000 dintre acestea s-au întors la CAS Neamț pe motiv că titularii nu au fost găsiți acasă sau au refuzat cardurile. 80 de medici de familie au făcut cerere pentru a distribui cardurile de sănătate pacienților de pe listele fiecăruia. În medie, fiecare medic a primit în jur de 30-35 de carduri pentru a le da mai departe asiguraților. Aproximativ 5% din totalul cardurilor ce au ajuns la titulari, au fost deja activate. (ZCH NEWS)