Nemțenii au sprijinit cu peste 870.000 lei ONG-urile și parohiile, potrivit formularelor 230, depuse la Administrația Finanțelor Publice Neamț până pe 25 mai 2018, când a fost ultimul termen. Suma s-a adunat din cei 2% din impozitul pe salarii și pensii, procent pe care contribuabilii au decis să-l direcționeze spre anumite ONG-uri și parohii.

În ultimul timp, însă, nemțenii au primit de la Fisc notificări, prin care sunt chemați să-și confirme sau să-și infirme semnăturile de pe formulare, asta după ce unii au aflat că ar fi oferit cei 2% unei anumite entități, deși ei habar n-aveau.

AFP Neamț afirmă că notificările nu sunt verificări și că nu există reclamații înregistrate: ”Au fost depuse, până la data de 25 mai, formulare 230 care însumează 876.365 lei. În baza ordinului MFP 1003 din 11 aprilie 2018, a fost introdusă o procedură la procesarea formularelor 230, prin care persoanele fizice sunt notificate să confirme sau să nege autenticitatea semnăturii de pe formularul 230, în cazul când acestea au fost depuse de beneficiar, pe bază de borderou. Până în acest moment, au fost trimise 19.158 de notificări și s-au primit 224 de negări”, declară Cristina Ionescu, purtătorul de cuvânt al AFP Neamț.

Potrivit ordinului, trezoreria nu transferă banii de sponsorizări ale celor care susțin în scris că nu au semnat formularul 230. Totuși, dacă un contribuabil neagă sponsorizarea după cele 30 de zile și după ce trezoreria a făcut plata către ONG sau parohie, atunci ”organul fiscal recuperează suma, prin emiterea unei decizii”.

Teoretic, nu au fost reclamații la Fisc. Practic, ONG-urile și parohiile ”depuneau până acum formularele 230 pe bază de borderou și prin depunerea unei declarații pe proprie răspundere privind autenticitatea semnăturilor”. Acum, odată cu notificările transmise de organul fiscal, se face lumină doar în ce privește asumarea de către persoana fizică a semnăturii de pe formular. Ordinul 1003/2018 prevede că organul fiscal autorizează transferul sumelor către beneficiar după 30 de zile de la comunicarea notificării. (C.I.)

Articolul precedentFerestrele Izotec țin hoții departe de casă
Articolul următorFOTO Plecare din Neamț la Mitingul Diasporei
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.