0:00

Recensământul Populației și Locuințelor a trecut astăzi, 14 martie, la etapa autorecenzării, pe platforma dedicată. Pentru asta, salariații primesc o zi liberă plătită. Perioada de autorecenzare se încheie la data de 15 mai 2022.

Neamț: noutăți legate de autorecenzare, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiCei care nu sunt în țară și lipsesc temporar pot completa formularul online disponibil trei luni. Sau, dacă nu vor putea online, misiunea revine recenzorilor de teren care vor merge din ușă în ușă ori vor obține răspunsuri de la alte persoane. Aceste aspecte și nu numai au fost lămurite astăzi, 14 martie, de prefectul de Neamț, Adrian Niță (foto – stânga) în conferința de presă organizată în ziua debutului etapei autorecenzării. Detalii tehnice au fost clarificate de Claudiu Harabagiu-Leporda (foto – dreapta), șeful Direcției de Statistică Neamț. „Este o activitate de interes public. Legiuitorul a gândit-o ca pe o obligație, a fiecărui cetățean român rezident. Pentru autorecenzare se acordă o zi liberă plătită, pentru a stimula această formă, una care se poate face oricând, din confortul propriei locuințe. Dacă o familie este plecată definitiv în străinătate, nu face obiectul recensământului. Dacă este plecată temporar și nici recenzorul nu o găsește, deși a trecut de mai multe ori la adresa respectivă, ia interviul cuiva din familie sau oricărei persoane care cunoaște situația familiei respective”, a precizat șeful Direcției de Statistică Neamț. La rândul său, prefectul de Neamț a punctat faptul că datele din recensământ „ajută la identificarea problemelor sociale, economice din comunități și la elaborarea strategiilor politice și economice de dezvoltare a acestor comunități”.

 

*Nemțenii au 184 de locații unde pot fi ajutați să completeze chestionarul online

În ce privește situația celor care, din varii motive, nu pot răspunde online chestionarului, aceștia pot să meargă la punctele de autorecenzare asistată din localitatea în care își au reședința pentru a fi sprijiniți. În Neamț există înființate 184 de astfel de puncte locale: la primăriile din mediul rural și în urban – 14 puncte în Piatra-Neamț, 8 la Roman și 8 la Târgu Neamț. În fiecare punct există cel puțin o persoană desemnată să ajute pe cei care nu au calculator sau alte dispozitive ori nu știu să răspundă online.

Potrivit anunțului făcut vineri de Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică, datele din platformă sunt securizate. „Legat de protecţie şi siguranţă, eu vă asigur că este 100%. Dacă în format de hârtie, un formular putea să treacă cel puţin pe la trei persoane, în formatul acesta, din momentul în care sunt validate, datele sunt criptate”, a mai precizat Tudorel Andrei. Toate persoanele care se autorecenzează trebuie să completeze chestionarul în funcţie de situaţia avută la momentul de referință al recensământului – ora 00.00 a zilei de 1 decembrie 2021.

Purtătorul de cuvânt al INS a dat asigurări, în conferință de presă, că pe site-ul dedicat vor fi disponibile de astăzi, 14 martie, două tutoriale, în partea de sus a paginii, unul video și celălalt text, cu explicații despre autorecenzare.

Totuși, astăzi platforma de autorecenzare nu a fost disponibilă până la ora 12. Inevitabile probleme tehnice au fost soluționate și site-ul este accesibil .

Neamț: noutăți legate de autorecenzare, ZCH NEWS - sursa ta de informații

C.I.

Articolul precedentCUPA ROMÂNIEI NEAMŢ Rezultatele etapei I a ediţiei 2021/2022
Articolul următorO companie din Neamț angajează ingineri și zeci de necalificați