0:00

NEAMŢ: Interes scăzut față de școlile profesionale, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPrima etapă a înscrierii în învățământul profesional s-a încheiat, vineri, 24 iunie. Înainte de a trage linie, în urma înscrierilor, inspectorii școlari și-au exprimat îngrijorarea față de interesul sau, mai bine spus, dezinteresul arătat până acum pentru școlile profesionale. În județul Neamț, sunt 21 de unități de învățământ care școlarizează elevi pentru învățământ profesional de 3 ani, pentru domenii ca: mecanic auto, tinichigiu vopsitor auto, sudor, tricoter – confecționer, confecţioner produse textile, filator, tâmplar universal, electrician constructor, bucătar, cofetar, brutar etc.

„Din datele deținute până acum se constată un interes scăzut al elevilor și părinților față de școlile profesionale, deși piața muncii solicită personal calificat în meseriile precizate anterior. Învăţământul profesional cu durata de 3 ani este o rută de educaţie şi pregătire practică, care oferă absolvenţilor de clasa a VIII-a posibilitatea de dobândire a unei calificări profesionale”, a precizat, prin intermediul unui comunicat de presă, prof. Rodica Ciuchi, inspector școlar al ISJ Neamț.

Ca să convingă și mai mult elevii să vină spre școlile profesionale, inspectorii școlari au prezentat și o serie de avantaje pe care le pot avea cei ce optează pentru aceste unități de învățământ.

Avantajele absolvirii învăţământului profesional:

  • tinerii care au o calificare profesională pot obține mai rapid un loc de muncă;
  • elevii din învățământul profesional beneficiază de o bursă lunară în valoare de 200 de lei pe parcursul studiilor;
  • pe lângă bursă, elevii  pot beneficia și de susţinere financiară, stimulente și alte forme de sprijin acordate de agenții economici la care fac practică;
  • în cei 3 ani de studiu, elevii vor face practică la firme unde învăță meseria aleasă de la cei mai buni în branșă:
  • în anul II, vor face 60% pregătire practică și 40%pregătire teoretică, iar în anul III, 70% pregătire practică și 30% pregătire teoretică;
  • la absolvire, elevii primesc certificat de calificare profesională în baza căruia se pot angaja atât în România, cât și în orice altă țară a Uniunii Europene.
  • după finalizarea cursurilor, elevii își pot continua studiile în cadrul unui liceu, însă pot decide și să lucreze în același timp.

Înscrierea candidaţilor în vederea admiterii se face la unitatea de învăţământ care are ofertă educaţională pentru învăţământul profesional cu durata de 3 ani, pe baza opţiunilor candidatului pentru una sau mai multe calificări profesionale existente în oferta şcolii.

Înscrierile pentru cea de-a II-a etapă de admitere în învățământul profesional au fost programate pentru 16-17 august. (M. TEODOROF)

Articolul precedentIonel Arsene: „PNL își bate joc de voturile nemțenilor”
Articolul următorMugur Cozmanciuc: „După ora 14, am fost contactat de doi lideri de partide”
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.