Inspectorul general școlar al IȘJ Neamț a declarat că în Neamț nu există directori de școli numiți pe criterii politice. Această declarație vine la câteva zile după vizita la Piatra Neamț a ministrului Educației , Sorin Cîmpeanu, care a precizat că nu are cunoștință și nu a făcut un studiu cu referire la acest subiect datorită faptului că nu are apartenență politică.
„Sunt de părere că trebuie organizate concursuri pentru ocuparea posturilor de directori. Aceste concursuri stabilizează o anumită politică managerială, la nivelul instituțiilor din mediul preuniversitar, care este necesară și benefică îndeplinirii obiectivelor fiecărei școli în parte. Aceste concursuri, precum și cele pe ocupare a posturilor inspectorilor generali școlari și a inspectorilor generali adjuncți fac parte din prioritățile Ministerului Educației și Cercetării. Am cerut colegilor mei finalizarea proiectului de metodologie de concurs și în paralel o propunere de calendar pentru derularea acestor concursuri în perioada imediat următoare”, a declarat ministrul Cîmpeanu.
Inspectorul general Stan a dat asigurări că în Neamț numirile directorilor s-au făcut doar pe competențe.
„În Neamț nu sunt directori numiți pe criterii politice. Toate numirile s-au făcut pe competențe, ținându-se cont de experiența la catedră și de faptul că sunt admiși în Corpul Național de Experți în Managementul Educațional. Un aspect care contează pentru eficiența unui director este acela de a avea o bună relaționare cu autoritățile locale”, a spus inspectorul Stan.
Totuși, pe lângă cele afirmate de oficiali nu ar fi rău dacă s-ar relua decizia Guvernului din 2009 care îi punea pe directori să aleagă între partid și catedră. În 2010, lucrurile s-au îmblânzit, în sensul că directorii nu au mai fost privați decât de funcțiile de conducere pe care ar fi putut să le ocupe în partid. În rest, au fost lăsați să-și vadă în tihnă de viața „duplicitară”. În județul Neamț, în evidențele IȘJ, figurează aproape 500 de experți (cu sau fără culoare politică), care sunt eligibili pentru un eventual concurs de inspector general, general adjunct, sau director de școală. Râmîne de văzut în ce măsură tendinețele depolitizării se vor putea concretiza. Pentru directorii de şcoli, ultimele concursuri au fost organizate în 2008. (M. TEODOROF)
FOTO: Sorin Cîmpeanu şi Viorel Stan
Generale vezi ca minciuna are picioare scurte !!! Si in Neamt directorii de scoli au fost numiti pe criterii politice ! Poate nu toti dar au fost ! Inclusiv dumneata , sau ai uitat ? !! Zau , nu te-ai saturat de atata naveta ?
poate ste adevarat in invatamant
dar la ambulanta ?
ce poate spune generalul despre conducerea de la ambulanta ?
vrem sa stim adevarul !
Aproape toti directorii sunt numiti politic ,asa ca domnul caporal(niciodata general) minte!!!
Nici directorii, nici el nu sunt puși după criterii politice. Toți sunt competenți. :))) La toate instituțiile bugetare, nu doar în școli!
Domnule Director nu mai mintiti locuitorii acestui judet. Pe ROTARU POPA IONUT de la Petricani pe ce criterii la-ti pus si exemplele pot continua dar imi este greata, sunteti mai rau decat un politician rusine
Si la Scoala gimnaziala ROMANI, doamna ,,manager” pentru ca are o relatie fffffbuna cu autoritatile locale este numita TOT POLITIC.