0:00

NEAMŢ: Escrocii cu „ajutoare UE” au furat 100 de milioane într-o zi, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn ciuda acţiunilor de prevenire a bătrânilor, care adesea au încredere în cine nu trebuie, escrocii care spun că împart ajutoare UE, au mai dat două lovituri în ziua de 15 ianuarie. Prima lor victimă a fost o bătrână de 82 de ani din Girov, căreia i-au spus că-i oferă bani şi alimente. Găselniţa cu banii este special gândită pentru ca escrocii să afle locul în care bătrânii îşi ţin economiile. Femeii i s-au oferit două bancnote a câte 200 de lei şi i s-a cerut 100 de lei rest. Ea s-a dus în camera de curat în prezenţa escrocului, a scos toţi cei 5.500 de lei pe care îi avea în casă şi i-a dat rest. Pe urmă bătrâna a fost trimsă să aducă nişte saci, în care – chipurile – să primească alimentele şi cât timp a fost ocupată cu căutările, individul a furat toţi banii, a ieşit în stradă, s-a urcat în maşina neagră cu care venise şi a dispărut.

În aceeaşi zi şi exact după acelaşi scenariu a fost jefuit şi un bătrân de 79 de ani din Bahna, care a rămas fără 4.700 de lei. Aşadar, escrocii au reuşit ca, din două lovituri, să adune exact 102 milioane de lei vechi.

Polițiștii au început cercetările pentru găsirea infractorilor şi, în acelaşi timp, continuă acţiunile de informare a populaţiei pentru a zădărnici activitatea escrocilor.

„Împărţirea ajutoarelor UE” este cea mai nouă metodă pe care o folosesc infractorii, însă foarte multe victime au făcut până acum cunoscutele „Accidentul” şi „Concursul”, iar metoda „Curierul” tinde să revină în actualitate. „Infractorii se informează foarte bine cu privire la victime, în general persoane vârstnice, și sub motivul că sunt trimişi de o rudă a acestora (fiul sau nepotul) care era plecată la muncă în străinătate, se prezintă la poarta/ușa persoanei vizate, pentru a aduce un pachet”, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ. „Astfel doi-trei indivizi, îmbrăcaţi elegant şi cu o maşină înmatriculată în străinătate, scot un colet pe care cer o sumă de bani, victima fiind păcălită din cauza amănuntelor privind vârsta şi locul de muncă al fiului. Ba chiar, aceștia pretind că îl sună la telefon pe copilul persoanei vizate ca să vorbească şi să se convingă și îi dau victimei receptorul la capătul căruia se afla un complice. Presupusul fiu spune că este în trafic şi nu poate vorbi prea mult, dar confirma că cei de la poartă sunt cunoscuţi de-ai lui şi poate să le dea banii cu încredere. Bătrânii păgubiţi se aleg cu un pachet cu jocuri pentru copii, ibrice, ceasuri sau electrocasnice ieftine, mult sub valoarea pe care au dat-o la schimb”.

Foarte multe furturi din locuinţe au fost comise, în toată ţara, şi de către infractori care pretind că sunt angajaţi ai firmelor de utilităţi şi trebuie să facă verificări sau angajaţi ai unor firme de deratizare. De mare „succes” a fost şi metoda „Străinul” – infractorii spun că nu sunt din localitate, invocă o urgenţă medicală, susţin că nu au bani româneşti asupra lor şi vor să schimbe repede valută. Iau banii şi lasă garanţie o borsetă în care nu se află valuta fluturată pe sub nasul victimei, ci şerveţele sau bucăţi de ziar.

Poliţiştii îi sfătuiesc pe toţi cetăţenii şi mai cu seamă pe bătrâni să nu aibă încredere în străinii care le prezintă astfel de scenarii şi, dacă nu reuşesc să-i refuze din capul locului, să cheme pe cineva (un vecin sau o rudă) care să-i ajute sau să sune la 112. (Cristina MIRCEA)

Articolul precedentNEAMȚ: 500 de elevi nu mai bat drumul spre școală
Articolul următorBACĂU: Maşini jefuite de copii
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.