Ancheta, care urmează să stabilească împrejurările în care a fost eliberat Adrian Marin Botez, în seara de 30 iunie 2014, din Arestul Poliţiei Capitalei nu s-a terminat nici acum. Iniţial, cercetările s-au făcut la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, pentru neglijenţă în serviciu. Pe urmă dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, unde s-a schimbat încadrarea juridică în “favorizarea infractorului”, însă nici aici nu s-a dat soluţia pentru că a intervenit declinarea competenţei în favoarea Parchetului general.
“Dosarul a fost preluat de la noi şi nu ştiu în ce stadiu se află acum”, ne-a declarat procurorul Ionuţ Edi Oprea, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.
“Ancheta este la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti”, a spus, sigură pe ea Ramona Bulcu, şefa Biroului de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului general. “S-a declinat la noi? Este posibil, eu nu sunt anunţată la fiecare declinare. Mă voi interesa”.
Cum parchetul general este pe cea mai înaltă treaptă a competenţei din România, instituţia va fi nevoită să dea o soluţie în dosar, până la urmă, Dar probabil că mizează pe trecerea timpului şi pe uitarea colectivă, pentru a-i “scoate” cumva pe poliţiştii care l-au eliberat pe Ţâţă acum 6 luni. În loc să fie dus într-un penitenciar, în virtutea condamnării de 12 ani pe care a primit-o pentru tentativa de asasinat împotriva lui Mironescu, Adrian Marin Botez a fost “scăpat” printre degete. Evoluţia ulterioară a lucrurilor a demonstrat că era mult mai util în libertate. N-a plecat din ţară, cel mai probabil s-a ştiut exact ce face în fiecare zi, iar când a “picat” la hotelul din Cluj, au “picat” încă 8 persoane odată cu el. Plus că s-au deschis pistele pentru investigarea unor jafuri din magazine de bijuterii din Franţa şi Italia, “metode” prin care oamenii lui Ţâţă îşi asigurau banii.
Un argument în plus pentru ipoteza că Botez nu a fost eliberat din “greşeală” este atitudinea pasivă a Poliţiei Române, poate cea mai rapidă instituţie în a-şi pedepsi proprii angajaţi – spre deosebire de parchete şi instanţe, unde cu greu se dă câte o sancţiune. Consecinţele “gafei” de la arest au fost minime. În numele imaginii, comisarul şef Mihai Pruteanu a demisionat din funcţia de şef al Poliţiei Capitalei, dar câteva zile mai târziu conducea Direcţia de Ordine Publică din IGPR, de pe fotoliul de adjunct. Comisarul şef Nelu Lupu, adjunct al şefului Poliţiei Capitalei, despre care s-a spus că este cercetat, este şi acum pe aceeaşi funcţie. Ba după plecarea lui Mihai Pruteanu a preluat atribuţiile şefului deplin pentru o vreme. Directorul Serviciului Independent de Reţinere şi Arestare Preventivă, comisarul şef Monel Tucmeanu şi adjunctul său comisarul şef Valentin Dragomir – sunt în continuare pe aceleaşi posturi, deşi, teoretic, şi ei sunt anchetaţi de Parchetul general. Cel mai probabil vor rămâne să plătească în mod cât mai convenabil pentru a împăca şi capra şi varza, agentul șef principal Mugurel Stoian și agentul principal Mihai Damaschin – cel care i-a deschis uşa spre “libertate” lui Ţâţă. Iar Parchetul general trage de timp – în paranteză fie spus purtătorul de cuvânt n-a reuşit în cinci zile să afle care este stadiul anchetei – în ideea de a găsi o soluţie pentru a crea aparenţa că a pedepsit nişte oameni, care ar trebui felicitaţi în fond. (Cristina MIRCEA)