vaccin 201453 de posibile reacţii adverse post-vaccinare diftero-tetanic (RAPI) s-au descoperit, în cinci județe din țară, în urma unei analize solicitate de Ministerul Sănătății, Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Din cele 53 de cazuri, 41 sunt vaccinări din două loturi achiziţionate în 2013 şi 2014.

„Toate posibilele cazuri de reacţii adverse post-vaccinare se află în investigare”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății. Totodată, pentru a se exclude problemele de calitate ale vaccinului, Ministerul Sănătăţii a decis oprirea celor două loturi identificate de la utilizare până la obţinerea rezultatelor analizei de calitate, care va fi efectuată de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale.

„DSP Neamț monitorizează cu atenţie campania de vaccinare cu serul diftero-tetanic care se desfăşoară în această perioadă în şcolile din judeţ. La noi, până în momentul de față, nu s-a înregistrat nicio reacție post-vaccinare diftero-tetanic”, a declarat Roxana Pipirigeanu, șeful Serviciului Epidemiologic din cadrul DSP Neamț.

„Vaccinul diftero-tetanic se administrează, gratuit, elevilor de clasa a VIII-a, în cadrul calendarului obligatoriu de vaccinare. Facem precizarea că, până în prezent, au fost înregistrate manifestări uşoare şi tranzitorii, care s-au remis spontan şi nu au pus în pericol sănătatea elevilor. Vaccinarea este o metodă de imunizare activă, profilactică, împotriva unor boli, prin inocularea unui vaccin. Menţionăm că, administrarea vaccinurilor presupune şi posibila apariţie a unor reacţii post- vaccinare normale (reacţii locale, durere locală, febră de scurtă durată etc.)”, se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

Articolul precedentNEAMŢ: Intubat la reanimare, după ce-a fost înjunghiat de frate
Articolul următorNEAMŢ: Starea medicală a ISU Neamţ: 1.811 zile de concediu şi 162 de spitalizare
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.