0:00

ACTUALIZARE NEAMŢ: Drumul spre Toaca – mai sigur, mai frumos, dar altădată, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiACTUALIZARE: Angajamentul pentru amenajarea unei căi de acces sigure spre Vârful Toaca din Masivul Ceahlău a intrat în prelungiri. Proiectul de hotărâre privind documentația tehnico-economică a lucrării a fost scos de pe ordinea de zi a ședinței ordinare de joi, 19 martie. A fost aprobată, în schimb, transmiterea în administrarea județului a terenului aferent, în suprafață de 868 mp, care aparține comunei Ceahlău. Coincidență sau nu, valoarea estimată a investiției (708.854 lei), conform studiului de fezabilitate, e acoperită de prețul de pornire a licitației (814.133,42 lei) de vânzare a imobilului proprietate a județului din Piatra Neamț, str. Petru Rareș nr. 27C. (V. COSMA)

Consiliul Județean își ia angajamentul să pună la bătaie peste 700.000 de lei pentru amenajarea unui acces sigur până pe vârful Toaca, din masivul Ceahlău. În ședința de astăzi, 19 martie, plenul județean își asumă documentația tehnico-economică aferentă investiției de interes județean ”Eliminarea și securizarea zonelor periculoase din Masivul Ceahlău”. În studiul de fezabilitate sunt prevăzute și costurile: 708.854 lei cu tot cu TVA, din care partea de construcții-montaj înseamnă 617.996 lei.

Decizia a ajuns în ”ograda” CJ-ului, fiindcă, potrivit unei hotărâri de guvern din 2003, privind instituirea unor măsuri pentru prevenirea accidentelor montane și organizarea activității de salvare în munți, Consiliul Județean este cel care trebuie să asigure amenajarea și întreținerea traseelor turistice montane din județ.

”Pe traseul Stațiunea Durău (800 m) – Cabana Fîntînele (1220 m) – Cabana Dochia (1750), la baza vârfului Toaca, a existat o infrastructură de acces până la stația meteo amplasată pe Toaca, acces utilizat atât de turiști, cât și de angajații Centrului Meteorologic Regional Moldova, Regionala Iași. Această infrastructură era, de fapt, o scară de lemn, care, în timp, s-a deteriorat, iar în 2008 a fost demolată. Deoarece priveliștea din vârful Toaca este una deosebit de frumoasă, turiștii urcă în continuu până în vârf, cu toate că infrastructura de acces nu mai există, iar pericolul de accidente este foarte mare, pentru că se urcă pe o zonă înclinată, de grohotiș, care nu prezintă siguranța impusă de normativele în vigoare. Amenajarea zonei se impune a fi realizată cu atât mai mult cu cât numărul turiștilor din Parcul Național Ceahlău a ajuns în anul 2014 la aproximativ 40.000”, precizează Constantin Iacoban, președintele Consiliului Județean Neamț.

Documentele oficiale arată că proiectul va consta în amenajarea accesului turistic pe Toaca, din Ceahlău, prin prelungirea traseului montan Durău – Cabana Fântânele – Cabana Dochia până pe vf. Toaca. Asta se va face prin marcarea potecii deja existente, care pleacă din fața cabanei meteo și continuă până pe vârf. În plus, vor fi refăcute scările de acces și va fi amenajat un punct de belvedere.

Terenul pe care se propune investiția este de 868 mp, aparține comunei Ceahlău și va fi solicitată transmiterea în administrarea Județului, conform unei alte decizii în plen, discutată în cadrul aceleiași ședințe. (D. OSTAHIE)

Articolul precedentISU NEAMŢ: Admitere la Facultatea de Pompieri
Articolul următorSUCEAVA: Noi acţiuni ale poliţiei rutiere
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.