Aproximativ 200 de copii aflați în Complexele de Servicii Elena Doamna și Ion Creangă din Piatra Neamț vor învăța de la profesioniști cum să acorde primul ajutor și cum să salveze o viață. Acțiunea, intitulată „Fii erou – Salvează o viață“ va avea loc joi, 2 iulie, de la ora 10, în sala de sport a Centrului Elena Doamna.
„Atunci când vine vorba de sănătatea copiilor noștri și de situații limită în care aceștia ar putea fi puși, cei mai mulți dintre noi ne găsim în imposibilitatea de a reacționa corespunzător. Ce facem în acele minute până la venirea Ambulanței? Pentru că aceste minute de aur pot face diferența între viață și moarte, am decis să organizăm cursuri de prim-ajutor, atât pentru personalul centrelor, dar și pentru copiii și tinerii asistați. Am vrut ca ei să știe cum să reacționeze în astfel de situații, să învețe cum să acorde primul ajutor și să devină salvatori. În concretizarea inițiativelor noastre am găsit sprijin și deschidere la Serviciul de Ambulanță Neamț cu care am încheiat un parteneriat și sperăm ca astfel de acțiuni să continue în cadrul tuturor unităților noastre“, a declarat Cristina Păvăluță, directorul general al DGASPC Neamț.
Cursurile de prim-ajutor vor fi susținute de cadrele medicale de la SAJ Neamț, care vor explica atât teoretic, cât și practic fiecare manevră și fiecare tehnică, demonstrațiile urmând a fi realizate pe manechine speciale. „Activitatea în medicina de urgență poate fi caracterizată ca o permanentă luptă cu timpul. Ajungerea la persoana aflată în pericol într-un timp cât mai scurt este condiţia necesară şi obligatorie pentru a putea spera la succesul intervenţiei. În orice urgență acţiunea în primele 7 minute de colaps face diferenţa între viaţă şi moarte. Deşi o inimă poate fi repornită şi după 30 de minute de stop cardio-respirator, leziunile la nivel cerebral sunt ireversibile. De aceea, este foarte important ca tot mai mulți dintre noi să știe să acorde primul ajutor și să efectueze tehnici de resuscitare. Ideal ar fi ca astfel de cursuri să fie făcute de la vârste fragede”, a spus medicul Dorice Albu, managerul SAJ Neamț.
În Centrul de Plasament ”Elena Doamna” există 95 de copii și 11 studenți care se întorc în perioada vacanțelor, iar în Centrul ”Ion Creangă” sunt 90 de copii și 10 studenți.
Cursurile reprezintă o premieră în județ, până acum nemaifiind făcute astfel de instruiri în centrele de plasament.