gunoi04Președintele Constantin Iacoban a anunțat că a repurtat o victorie la București în privința proiectului pe gunoaie al județului Neamț, în sensul în care, după discuții și argumentații prezentate la Autoritatea Națională de Reglementare pentru Servicii Comunitare și Utilități Publice, a obținut acordul să pună un operator temporar pentru groapa de gunoi de la Girov.

În mod normal, firma care trebuie să se ocupe de depozitul de deșeuri trebuie aleasă prin licitație, ceea ce Consiliul Județean a încercat să facă, toamna trecută. S-a considerat însă că niciuna din cele patru asocieri de firme nu îndeplinește condițiile necesare pentru a prelua acest contract, așa că s-a reluat procedura de licitație. Între timp, și firmele respective, nemulțumite, au înaintat contestații la adresa CJ Neamț. Asta a făcut ca procedurile să bată pasul pe loc, până la soluționarea într-un fel sau altul a cauzelor.

Problema a apărut cu practica: localitățile Neamțului produc gunoi, zilnic, iar acesta n-are unde să fie dus, că la Girov nu e nicio firmă care să lucreze. Primarii s-au descurcat cum au putut, până au început să fie amendați de Mediu.

Ca să rezolve această problemă, Constantin Iacoban spune că se va lua o hotărâre în plenul Consiliului, prin care se va decide o selecție de oferte, care, în final, să ducă la desemnarea unui operator local pentru groapa de gunoi de la Girov, măcar să se iasă din blocaj până se rezolvă toate contestațiile. Variantele locale nu sunt multe: ar fi Brantner, care se ocupă și de o parte din gunoaiele de la Piatra Neamț; ar mai fi Salubritas Piatra Neamț și Rosal Roman, care deja sunt în asociere pe a doua celulă a depozitului ecologic de la Piatra Neamț, și… cam atât. Selecția de oferte ar trebui să fie ușor de realizat.

Cât despre avantajul financiar, acesta se ridică la vreo 280.000 de lei, bani pe care județul îi va economisi din costurile aferente serviciilor de pază și conservare a obiectivelor din proiectul pe gunoaie.

Vara trecută, plenul CJ a aprobat cheltuielile cu paza și conservarea depozitului de la Girov, a stațiilor de sortare și transfer de la Cordun, Tașca și Târgu Neamț. Numai paza fusese estimată la 373.000 de lei, din care 184.000 de lei erau pe anul 2015. Pentru amplasamentul de recepție al containerelor metalice (cele de 1.100 l), s-a vehiculat suma de 50.000 de lei, de-a lungul a 10 luni. La aceste costuri, se adaugă cele pentru conservare: învelirea stației de tratare levigat (25.000-30.000 lei), închirierea pe timp de iarnă a unei incinte încălzite pentru depozitarea bateriilor utilajelor de transport (158.000 lei). Parte din bani s-a alocat anul trecut, parte a rămas pentru anul acesta. (D. OSTAHIE)

Articolul precedentALERTĂ! UPDATE! DOLARUL PE URMA FRANCULUI ELEVŢIAN! EURO ÎN SCĂDERE!
Articolul următorNEAMŢ: Tratamente de aproape 71 de miliarde de lei în străinătate
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.