Neamț: Ceremonii militare pentru eroii din Primul Război Mondial, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiMinisterul Apărării Naţionale organizează vineri, 26 august, în premieră, ceremonii de “Rostire solemnă a numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial”, dedicate împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în război. De la ora 10, în 100 de cimitire sau monumente ale eroilor din toată ţara, inclusiv la un monument din judeţul Neamț, vor avea loc, simultan, slujbe de pomenire, iar personalităţi militare, ale vieţii culturale, politice şi sociale, militari răniţi în teatrele de operaţii şi cetăţeni vor da citire, succesiv, unor liste ce cuprind nume de eroi.

În Neamț, ceremonia va avea loc la Monumentul eroilor din Bicaz, începând cu ora 10, iar programul va debuta cu intonarea imnului național, după care preoții din oraș vor oficia o slujbă de pomenire în memoria eroilor. Înainte de citirea celor 300 de nume, se va ține un moment de reculegere. La ceremonial, sunt așteptați șeful Cerului Militar Piatra Neamț, primarul orașului Bicaz, comandantul garnizoanei Piatra Neamț, Președintele Asociației ”Cultul Eroilor” filiala Neamț, președintele Consiliului Județean Neamț și prefectul. Evenimentul se va încheia cu depunerea de coroane.

Sâmbătă, 27 august, la Tarcău, de la ora 22.30 va avea loc un Marș tactic cu torțe.

„România Întregită s-a clădit, în principal, prin sacrificiul ostaşilor, căzuţi pe câmpurile de bătălie din ţară sau pieriţi în prizonierat, eroi care au pus mai presus de propria lor viaţă binele naţiunii. Peste 330.000 de militari români şi-au pierdut viaţa în urma acestei conflagraţii mondiale, iar aproximativ 76.000 au rămas invalizi. Acestora li se adaugă victimele din rândul populaţiei civile, răpuse de boli, foamete sau executate de trupele de ocupaţie”, potrivit unui comunicat de presă al MApN. (M. TEODOROF)

Sursa foto: Ministerul Apărării Naționale

Articolul precedent26 de familii din Borca, revoltate împotriva E.ON
Articolul următorDepopularea „ca după război”, justificarea reorganizării teritoriale
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.