centru-permanentaPotrivit datelor seci furnizate de Direcția de Sănătate Publică Neamț, anul acesta centrele de permanență chiar au fost căutate, deși, probabil, personalul din spitale și unitățile de Primiri Urgențe ar avea ceva de obiectat la această statistică.

Aproape 50.000 de nemțeni au ajuns la centrele de permanență din județ, din ianuarie până în prezent. Potrivit statisticilor DSP Neamț, cei din orașe au ponderea cea mai mare în rândul ”clienților” acestor centre, probabil și pentru că ele sunt concentrate în orașe, iar în rural sunt foarte puține – cam 37.000 de orășeni au apelat la medicii din centrele de permanență.

Cel mai solicitat centru a fost, în luna mai bunăoară, cel din Mărăței. Un eventual clasament arată că primele poziții sunt ocupate de unitățile din Mărăței-Piatra Neamț, Bicaz, Tămășeni și Roznov.

Din datele înregistrate de la începutul anului, au avut nevoie de consultații cam 500 de bebeluși, 1.500 de copii până în 4 ani, au fost consultate 13.500 de persoane cu vârste între 4 și 59 de ani , iar din categoria 60+ au fost 5.500.

S-au prescris 32.000 de tratamente, s-au eliberat 183 de adeverințe medicale și 391 de nemțeni au fost trimiși în ambulatoriu.

Din ianuarie și până la sfârșitul lunii mai, medicii care au asigurat permanența au solicitat ambulanțe pentru 122 de persoane, iar pentru 3 pacienți s-a chemat echipajul SMURD.

(Oana IOSUB-TOMA)