0:00

NEAMŢ: Cărămidăria de la Bicaz, o afacere dărâmată din temelii, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Primăria Bicaz

În cea mai recentă ședință de Consiliu Local Bicaz (joi, 12 februarie), aleșii au fost de acord să scoată din bugetul orașului 7.000 de lei pentru acoperirea cheltuielilor de lichidare a SC CĂRĂMIDA SRL. Cărămidăria nu este altceva decât o afacere pusă la pământ încă din fașă și pentru care, aparent toți cei implicați sunt responsabili, însă, în realitate nimeni nu e direct răspunzător. Primarul Nicolae Sălăgean ne-a explicat în linii mari că știe despre această societate al cărei asociat unic este Primăria Bicaz și că în măsură să ne răspundă la întrebări sunt chiar cei care au fost implicați în acest proiect neinspirat.

„Este vorba despre un proiect de pe vremea primarului Crăciun. Mai multe o să vă spună cei care au avut ideea de a construi o cărămidărie. Ceea ce vă pot spune eu acum este că, Primăria Bicaz în calitate de asociat unic trebuie să achite 7.000 de lei pentru lichidarea firmei pentru că, în caz contrar, Fiscul ne-a scoate la licitație o suprafață de aproximativ un hectar. Ori, pentru 7.000 de lei nu putem să renunțăm la această suprafață de pământ. Eu consider că acest proiect nu a fost gândit cum trebuie de la început. Dar asta este doar o părerea de-a mea”, a explicat primarul Sălăgean.

Cei 7.000 de lei nu reprezintă altceva decât o sumă de bani aruncată în vânt dacă luăm în considerare că această afacere nu a produs nicio cărămidă și nu a oferit nici un loc de muncă. Totul a pornit de la mirajul fondurilor PHARE când, în 2001, fostul primar Ion Crăciun a primit acord favorabil pentru finanțarea unui proiect în valoare de aproximativ 30.000 de euro. Rezultatele proiectului trebuiau să dea naștere unei fabrici de cărămidă cu 50 de locuri de muncă destinate rromilor din Bicaz. Cu această ocazie, Primăria Bicaz a înființat societatea SC CĂRĂMIDA SRL și a pus la bătaie 9.980 de metri pătrați (teren pe care avea să funcționeze fabrica). În toată această poveste, potrivit proiectului, Primăria Bicaz trebuia să participe cu o sumă de aproxiativ 8.000 de euro. Din cele trei tranșe de bani din fondurile PHARE nu au ajuns decât două, cea de-a treia fiind refuzată pe motiv că cei care au pus în aplicare proiectul nu s-au încadrat în timp și, mai mult, așa cum ne-a spus Mihai Păun, reprezentantul Asociației Romilor din Bicaz, fost administrator al SC CĂRĂMIDA SRL, au fost găsite și niște nereguli.

„După cea de-a doua tranșă, s-a venit la fața locului pentru a se evalua stadiul proiectului. A reieșit atunci că 463 de euro nu se justifică. A trebuit să-i returnăm. Problema a fost că la vremea aceea concilierii locali nu au mai aprobat suma cu care trebuia să participe primăria și în acest context ne-a fost refuzată cea de-a treia tranșă. Pur și simplu, aceeași consilieri care au fost de acord cu acest proiect au renunțat să mai susțină acest demers”, a spus Mihai Păun.

Acesta povestește că suma de peste 20.000 de euro primită din fonduri PHARE a ajuns pentru achiziționarea benzilor transportoare, utilaje, presă de cărămidă, s-a ridicat un gard împrejmuitor și s-au turnat betoane pentru platforma de lucru. Bineînțeles, remunerați au fost toți cei care au relizat studiul geodezic, cel geotehnic, studiu de fezabilitate etc. Potrivit fostului administrator Păun, din investițiile fizice s-a ales praful din cauza hoților.

„Toate investițiile proiectului SC CĂRĂMIDA SRL au fost donate Asociației Rromilor Bicaz în ideea că vom reuși, până la urmă, să ducem lucrurile la bun sfârșit. Am visat cu ochii deschiși deoarece știam că prin crearea a noi locuri de muncă putem să ajutăm 50 de familii. Numai că nu s-a reușit. Am propus în mai multe rânduri, atât primarului Crăciun, cât și primarului Catrinoiu să finalizăm proiectul, dar consilierii locali s-au opus de fiecare dată. Eu nu pot să înțeleg de ce au mai fost de acord la început. Era o oportunitate mare pentru rromii din Bicaz. Acum nu a mai rămas niciun utilaj. Toate au fost furate. Am reușit să salvăm doar o parte din gard. În acest sens, am anunțat Poliția, dar până acum nu s-a recuperat nimic”, a adăugat Păun.

Acum, după 14 ani de la demararea unui proiect ambițios, bicăjenii plătesc oalele sparte de niște aleși care nu și-au asumat niciodată vina acestui eșec și, care, nici nu au fost treziți vreodată din somnul lor pentru a da răspuns un răspuns clar. Ce este și mai interesant, așa cum spune Păun, cei care s-au opus pentru a salva ce se mai putea salva din cărămidărie sunt și acum pe funcții „bine-mersi”. (M. TEODOROF)

Articolul precedentUPDATE Midtjylland – HCM Roman 29 – 21 (15 – 14) / HCM ROMAN ELIMINATĂ DIN CUPA CUPELOR
Articolul următorNEAMŢ: Şoferi care au făcut „pârtie” printre pietoni
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.