apa robinet 01La fiecare început de an, Direcția de Sănătate Publică Neamț verifică apa potabilă din județ, în baza unui program de monitorizare a apei. Din cele 47 de comune care au fost investigate în baza contractelor de monitorizare, 90% din probele de apă analizate nu se încadrează în parametrii de potabilitate. „28 sunt din zona Piatra Neamț, 14 din zona TârguNeamț și 5 din zona Roman. La primirea buletinelor de analiză de către reprezentanții primăriilor s-au înmânat recomandări în scris privind întreținerea și exploatarea corespunzătoare a fântânilor. Monitorizarea de audit a calității apei potabile din sistemele centrale mari de aprovizionare cu apă, ale județului Neamț, se face în baza unui Program de Monitorizare conform Legii Calității Apei cu normele de aplicare. Programul se întocmește la fiecare început de an și se materializează într-un contract de prestări servicii încheiat între DSP Neamț și producătorul de apă CJ Apa Serv SA. Costurile de prelevare și analiza probelor sunt suportate de către primăria din localitatea respectivă”, conform informațiilor primite de la Compartimentul de Evaluare Factori de Risc din Mediul de Viață și Muncă, din cadrul DSP Neamț.

DSP Neamț monitorizează cel puțin o dată pe an, calitatea apei de folosință publică, fântâni și izvoare pentru verificarea conformării Ia parametri: bacterii coliforme, numărul de colonii escherichia coli, streptococi fecali, turbiditate, duritate, oxidabilitate, amoniac, nitrați, nitriți, pesticide și orice alt parametru considerat necesar a fi investigat.

Din totalul de 78 de comune, câte are județul Neamț, 47 de comune au încheiat în anul 2014 contracte de monitorizare a apei din fântânile publice. În urma rezultatelor, conform legii, primăria va avertiza populația, prin așezarea la loc vizibil și protejat, a înscrisurilor: „Apa este bună de băut”, „Apa nu este bună de băut”, „Apa nu este bună de folosit pentru sugari și copii mici”. În cazul în care apa din fântânile și izvoarele publice au concentrația de nitrați mai mare decât valoarea prevăzută de lege, primăria este obligată să asigure apa potabilă, fără plată, pentru sugari și copiii mici până la 3 ani.

„La fiecare început de an, DSP Neamț trimite adrese către toate primăriile din județul Neamț, în care li se transmit obligațiile privind implicarea în supravegherea calității apei potabile, privind încheierea de contracte”, conform biroului de Relații cu Publicul din cadrul DSP Neamț.

Verificarea calității apei potabile, la cerere, se face de către laboratoarele DSP Neamț, contracost. (Oana IOSUB-TOMA)

Articolul precedentNEAMŢ: Cine vrea să fie director la „Petru Rareș”?
Articolul următorNEAMŢ: Surpriză! Pietrenii nu vor investiţii grandioase, ci locuinţe şi drumuri asfaltate!
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.