WhatsApp Image 2025 03 27 at 10.38.05Conducerea județului Neamț a generat controverse prin adoptarea unei hotărâri majore – bugetul județean – printr-o ședință online. Această practică, utilizată pentru unul dintre cele mai importante voturi pe care consilierii județeni trebuie să le dea, ridică semne de întrebare cu privire la transparența și rigorile necesare unui proces bugetar solid.

Una dintre principalele îngrijorări este evitarea, potențială, a dezbaterilor substanțiale. Un buget sănătos se construiește prin discuții aprofundate, amendamente bine argumentate și chiar controverse constructive. Transformând ședința într-un format online, există riscul ca aceste elemente vitale să fie minimalizate sau chiar eliminate. Ședințele pe comisii, desfășurate și ele online, nu pot substitui interacțiunea directă și posibilitatea de a pune întrebări dificile și a analiza critic propunerile.

Problema conflictului de interese reprezintă un alt aspect delicat. Mai mulți consilieri județeni, inclusiv administratorul public al municipiului Piatra Neamț, Dragoș Chitic, s-ar confrunta cu potențiale incompatibilități dacă ar vota bugetul, având legături profesionale și interese legate de acesta.

La ședința online, un număr semnificativ de consilieri (10 din 34, al 35-lea fiind chiar președintele Daniel Harpa) au anunțat că nu vor participa la vot, invocând motive de incompatibilitate sau conflict de interese. Este vorba despre consilieri din mai multe partide (PSD și PNL, la AUR existând o altă situație), indicând o preocupare răspândită legată de potențialele conflicte de interese. Secretarul general al județului a oferit o interpretare a legii, susținând că participarea în consiliile de administrație ale societăților subordonate județului nu ar reprezenta un impediment pentru votarea bugetului. Cu toate acestea, avocatul George Lazăr a solicitat un document oficial din partea Agenției Naționale de Integritate (ANI) pentru a clarifica situația.

În final, bugetul a fost aprobat cu 23 de voturi „pentru” și 10 abțineri. Absența dezbaterilor substanțiale, facilitată de formatul online, a ridicat suspiciuni cu privire la o posibilă încercare de a evita orice discuție care ar putea „deranja starea de imponderabilitate” din Consiliul Județean Neamț.

O analiză a votului dat pentru bugetul municipiului Piatra Neamț puteți vedea în video-ul de mai jos.

În concluzie, deși digitalizarea poate oferi avantaje în eficientizarea proceselor administrative, cazul bugetului județului Neamț demonstrează că aceasta nu ar trebui să se facă în detrimentul transparenței, dezbaterilor publice și a respectării rigorilor legale. Implementarea tehnologiei trebuie să fie însoțită de garanții solide pentru a preveni manipularea procesului decizional și pentru a asigura o alocare responsabilă a resurselor publice. Prioritizarea aparentei eficiențe în detrimentul substanței actului administrativ ridică semne de întrebare asupra bunei guvernări.

(Z.C.H.)

Articolul precedentVIDEO. DRDP Iași anunță că lucrările de demolare a suprastructurii podului de la Girov au fost finalizate
Articolul următorAtenție șoferi! Poliția Locală Piatra Neamț îi sancționează pe cei care parchează neregulamentar în curtea Spitalului Județean
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.