pietricica turism
Testele făcute acum 10 zile de salvamontişti s-au confirmat
Testele făcute acum 10 zile de salvamontişti s-au confirmat

Testele făcute de salvamontişti acum 10 zile s-au adeverit: riscul producerii unor avalanşe în Ceahlău s-a extins la întregul masiv, iar vineri, 20 martie, deja s-a produs una în imediata apropiere a cabanei Dochia.

„Avalanşa a intersectat traseul Izvorul Muntelui – Lutul roşu – Dochia, a fost de mici dimensiuni şi, din fericire, nu a surprins niciun turist”, a declarat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ.

„În zilele care vor urma riscul se accentuează odată cu încălzirea vremii şi practic niciun traseu turistic nu prezintă siguranţă, aşa că nu ne putem asuma responsabilitatea unor recomandări. Zăpada măsoară peste 120 centimetri şi este depusă în trei straturi, din care ultimul foarte instabil, cu grad de periculozitate 4 din 5 şi, pe alocuri, 5 din 5”.

În perioada următoare, salvamontiştii vor continua să facă teste, săptămânal, pentru a determina riscul de avalanşă, însă teoretic în toată zona înaltă a masivului, de la altitudinea de 1.500 de metri în sus, mai ales în zonele de gol montan şi de locuri despădurite cu înclinaţia mai mare de 30 de grade există acelaşi risc. Cascada Duruitoarea şi cabana Fântânele nu intră sub incidenţa avertizării. (C. MIRCEA)