Potrivit raportului de activitate al Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Piatra Neamț, prezentat astăzi, 13 februarie, de conducerea primăriei, în 2014 s-a acordat protecție socială în valoare de aproximativ 11 milioane de lei, din care 5 milioane de la bugetul local, iar diferența din subvențiile venite de la minister, plus contribuții private sau ale beneficiarilor de servicii sociale.
Viceprimarul Aurelia Simionică a prezentat, succint, și câteva date cu privire la destinația acestor bani. Astfel, pe linie de protecție socială, în 2014, s-au înregistrat 12.928 de solicitări. Din acestea, 277 de familii sunt în plată la ajutor social, iar 115 persoane și-au făcut și norma de ore de muncă în folosul comunității (însumând 55.124 de ore). S-au acordat 7 ajutoare de deces, s-au primit 133 de cereri pentru ajutoare de urgență (din care s-au aprobat doar 63), 1751 de cereri pentru cantina socială, 127 pentru evaluarea asistenților personali, s-au făcut 391 de anchete sociale pentru acordarea indemnizației de handicap grav (în condițiile în care sunt 541 de beneficiari), s-au primit 692 de dosare pentru indemnizație de creștere a copilului și s-au acordat gratuități la transportul public de persoane (115 veterani și văduve de război, 733 de persoane cu handicap, 426 de elevi).
S-au acordat ajutoare de încălzire a locuinței (490 pentru încălzire cu lemne, 2337 pentru gaze naturale, 349 pentru energie electrică), dar au fost și aproximativ 690 de cereri care au fost respinse, fiindcă nu întruneau condițiile legale.
Pe linia protecției copilului, s-au înregistrat 5396 solicitări de alocație pentru susținerea familiei, 48 de dosare pentru instituirea unor măsuri de protecție, 2 dosare pentru copii cetățeni străini care se aflau în România fără reprezentanți legali, s-au dat 1970 de cutii cu lapte praf, 1600 de ghiozdane și 800 de tichete de Crăciun.
În centrele de protecție Galinescu și Castani sunt 68 de copii din familii defavorizate, care beneficiază de sprijin și consiliere, în Centrul de Îngrijiri Comunitare Crizantema sunt 86 de vârstnici care primesc asistență medicală și/sau îngrijiri la domiciliu, iar în centrul ”Împreună” sunt 51 de beneficiari, foști copii din centre de plasament, care n-au mai putut rămâne acolo fiindcă au împlinit 18 ani.
”Pentru anul acesta, ne propunem îmbunătățirea calității serviciilor, dar și dezvoltare în ce privește dotările, inclusiv cu fonduri europene. Și tot cu ajutorul fondurilor europene, dorim să dezvoltăm și alte activități și servicii sociale, poate chiar să extindem capacitatea unităților pe care le avem deja”, a declarat Aurelia Simionică.
În prezent, Direcția de Asistență Socială din cadrul primăriei înseamnă fix 34 de oameni care muncesc efectiv pe domeniu, cărora li se adaugă 45 de angajați pe cabinetele medicale școlare și 22 de posturi vacante. (D. OSTAHIE)
Dacă aveţi răbdare, puteţi lectura raportul aici: RAPORT ACTIVITATE DAS 2014 (1)