Sunt 1.075 de firme din județul Neamț și-au suspendat sau redus activitatea, până pe 15 aprilie 2020, din cauza epidemiei cu noul virus. Aceste firme au depus solicitare pentru 7.500 de angajați trecuți în șomaj tehnic, în perioada 1-15 aprilie, pentru luna martie.

Cele mai afectate domenii sunt confecții textile, servicii, cabinete medicale. Specialitatea medicină dentară este cea mai afectată, cabinetele fiind închise din 16 martie, când a fost decretată starea de urgență.

Plățile însumează 4,5 milioane lei, acordate la 6.900 de salariați din 925 de agenți economici. „Pentru diferența de 150 angajatori așteptăm de la aceștia documente ce au trebuit completate sau corectate”, a declarat Dana Chirilă, purtătorul de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț.

Șomajul tehnic este reglementat prin OUG nr.30/2020, modificat și completat cu OUG 32/2020. Salariații angajatorilor care reduc sau întrerup temporar activitatea, total sau parțial, ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, beneficiază de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75 % din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

Indemnizația se acordă din bugetul asigurărilor pentru șomaj pe perioada stării de urgență.

(C.I.)

Articolul precedentConsiliul Județean: Aparatul PCR este complet și instalat la Spitalul Județean Neamț
Articolul următorParlamentul a aprobat prelungirea stării de urgenţă * 4 condiţii impuse Guvernului