plosca sli

* sindicatele din educaţie se plâng că legea este interpretată în mod eronat de către primari

Profesorii navetiști din Neamț s-au trezit, peste noapte, că primarii nu vor să le mai deconteze transportul către unitățile școlare unde-și desfășoară activitatea. Gabriel Ploscă, reprezentantul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) Neamț a avertizat că peste 1.000 de profesori sunt în situația de a-și achita din buzunarul propriu naveta făcută la școlile unde predau din cauză că legea este interpretată în mod eronat de către primari.  „Potrivit Legii bugetului de stat pe anul 2014, naveta pentru cadrele didactice se poate deconta în conformitate cu prevederile art. IV din anexa – sume defalcate din TVA pentru bugetele locale, alin. 5 – din economiile înregistrate din unitățile de învățământ preuniversitar. Este scris undeva jos, la subsol, iar primarii au înțeles că vechea procedură se anulează”, a declarat Gabriel Ploscă.

Astfel, potrivit legii, se pot deconta cheltuieli cu naveta cadrelor didactice, pe perioada cursurilor, în limita distanței de 50 kilometri și în limita sumei de 26 lei per cadru didactic, în fiecare lună, pentru distanța de trei kilometri. Pentru distanțele ce depășesc trei kilometri, până la 50 km, suma de 26 lei de cadru didactic pe lună se suplimentează cu doi lei pentru fiecare kilometru. Gabriel Ploscă spune că ceea ce nu vor primarii să înțeleagă este că datoria decontării navetei rămâne în continuarea în „ograda” primăriilor.

„Conform Legii Educației Naționale, nr. 1 din 2011, art. 105, obligația primăriei de a deconta naveta cadrelor didactice rămâne în vigoare. Nu poate o unitatea școlară să-și calculeze economiile cu un an înainte. Sumele care vin dintr-o finanțare complementară se pot vedea abia la sfârșitul anului. Ne-am adresat Trezoreriei și le-am cerut punctul de vedere, iar cei de acolo ne-au dat dreptate”, a adăugat Gabriel Ploscă.

Reprezentantul SLI Neamț spune că legea a fost scrisă „în bunul obicei românesc” și de aceea s-a ajuns la interpretări eronate. Teama că tot mai mulți profesori nu-și vor mai primi banii de navetă vine din faptul că primarii se vor lua unii după alții. „Decizia unor primari vine ca un bulgăre de zăpadă. Cei care vor vedea că sunt primari care nu mai plătesc, vor încerca și ei să facă același lucru. Vrem ca anul acesta să intrăm pe bunul făgaș. Noi vom acționa în instanță și vom câștiga, dar se consumă timp și energie”, a mai precizat Gabriel Ploscă.

Marian TEODOROF

Articolul precedentContract între Apa Serv și Primăria Târgu-Neamț
Articolul următorSpiridonescu înlocuit în CJ de Sorin Ciobanu

1 COMENTARIU

  1. Pai legea se schimba de la un an la altul?Sau daca tot incearca sa se schimbe, de ce banii de naveta nu vin direct de la minister asa cum s-a promis?Apoi,in urma cu un an, legea spunea ca acele cadre didactice care nu au mijloc de transport direct, vor primi decontarea benzinei in limita a 100 km dus-intors. Am 3 ani de cand nu primesc decat firmituri sin acesti bani si in ultimile 9 luni, deloc.De aceea rog sindicatul sa actionam cat mai repede in instanta.Primarii fac ce vor si spera ca in mandatullor sa nu plateasca, dar primariile vor plati(vezi cazul Roznov sau chiar Bicaz). Eu nu le doresc parlamentarilor sau directorilor sau primarilor decat sa fie dansii in situatia noastra.

Comments are closed.