Telegondola Piatra Neamț este una dintre cele mai importante investiții și puncte de atracție ale orașului”, zice Perla Invest, pe pagina-i de prezentare, unde se laudă că, din februarie 2008, de când a fost inaugurată, până acum, cele 22 de cabine au transportat ”peste 1 milion de turiști către vârful Muntelui Cozla”.

În lună aniversară, însă, astăzi, 16 februarie, telegondolele stăteau. Cel puțin când le-am văzut noi, pe la ora 11 fără un sfert. Două cabine încremenite pe fire, completau, altminteri reușit, peisajul hibernal vizibil de pe strada Ștefan cel Mare.

De la doamna, amabilă de altfel, care răspunde la telefonul Info Line Telegondola, am aflat că astăzi, până la ora 19, cabinele vor funcționa doar în primele 20 de minute din fiecare oră, iar 40 de minute vor sta. Vremuri grele: curentul s-a scumpit, turiștii s-au cam lămurit… Dar o soluție ”strategică” tot ar exista. În 40 de minute, un pictor îndemânatic ar reuși să schițeze un tablou: natură moartă cu telegondolă. Să fie un fel de simbol al Perla Invest sau măcar să ilustreze niște cărți poștale suvenir din Piatra Neamț. Acum, cât mai e telegondola la putere, căci Perla Invest are intenții serioase și anunță că se află în căutarea unui partener privat pentru ”înființarea unui complex turistic tip AVENTURA PARK situat pe Muntele Cozla, punctul sosire telegondolă , pe o suprafață de aproximativ 7 hectare”. Și argumentele forte tot spre ”pictură” înclină: zona are un potențial enorm, locația este situată într-un cadru natural și dispune de un peisaj deosebit. (C.M.)