reclama autocenter

roznov 01

Toți creștinii ortodocși au celebrat, marți, Schimbarea la Față a Domnului. Pentru locuitorii orașului Roznov, sărbătoarea a fost dublată și de un spectacol de zile mari, prilejuit de cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Ceahlăul” care, timp de cinci zile, a făcut din județul Neamț un punct de referință al culturii balcanice.

În frumosul parc dendrologic din centrul orașului, au urcat pe scenă, rând pe rând, formaţiile „Iskra” din Muntenegru, „Havsa Beledizesi” din Turcia, „Kitka” din Macedonia, „Pautalia” din Bulgaria, „Agios Ioannis o Theologos” din Grecia, „Cununa Apusenilor” din Gilău, „Mara” din Sighetul Marmaţiei, „Dor” din Sarighiol de Deal (Tulcea), „Vadvirag” din Ciceu (Harghita) şi „Floricică de la munte” din Piatra Neamţ. Programul de muzică și dans a fost precedat de o paradă a ansamblurilor participante, care au pornit, în pași de dans din fața bisericii aflată în construcție, oprindu-se la umbra răcoroasă a parcului.

Chiar dacă roznovenii nu s-au prea înghesuit, la început, să asiste la spectacolul care a debutat la ora 14.30, treptat, oamenii au început să se adune, cu mic, cu mare, spre mulțumirea primarului Ionel Ciubotaru, care, de altfel, le-a motivat, la început, absența. „Cred că din cauza căldurii foarte mari roznovenii nu au venit, deocamdată, în număr prea mare, deși mi-aș fi dorit sincer acest lucru. Sunt sigur, însă, că în cele câteva ore cât va dura spectacolul, parcul se va aglomera”, a spus edilul, care, de altfel, a și avut dreptate. Pentru că, în cele din urmă, manifestarea, organizată de Consiliul Județean Neamț și Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” s-a dovedit a fi un succes, roznovenii prinzându-se repede la joc.

Alături de locuitorii orașului și de membrii din administrația publică locală – primarul Ionel Ciubotaru, viceprimarul Constantin Hodor și echipa din Consiliul Local – a fost prezentă și Emilia Arcan, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, însoțită de directoarea Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”, Carmen Nastasă. Au fost, de asemenea, părtași la sărbătoare și primarii din comunele învecinate Roznovului.

Mulțumiri aduse organizatorilor

Primarul Ionel Ciubotaru consideră că manifestarea a fost un bun prilej pentru toți locuitorii orașului de a intra în contact cu tradițiile și zestrea culturală din diverse zone ale țării, dar și cu folclorul țărilor vecine.

„Încă de la bun început, țin să mulțumesc organizatorilor acestui Festival, Consiliul Județean Neamț și Centrul pentru Cultură și Arte «Carmen Saeculare». Faptul că toate aceste ansambluri sunt prezente și la Roznov ne bucură și ne onorează foarte mult. Este drept, trăim vremuri tulburi, dificile din punct de vedere financiar, și nu numai. Ne bucurăm, însă, pentru că se mai întâmplă și la noi lucruri frumoase. Să ne cunoaștem cultura și tradițiile, pentru că suntem obligați să știm acest lucru, și să păstrăm cu sfințenie tot ceea ce strămoșii noștri din veacuri ne-au lăsat. De asemenea, suntem datori să ne îmbogățim în permanență bagajul cultural, iar ceea ce se întâmplă la Roznov constituie cel mai bun prilej de a face acest lucru. Fiecare țară are specificul său, tradițiile sale, dar am putut constata cât de multe ne leagă de vecinii noștri. Să nu uităm că, într-un moment sau altul al istoriei, ne-am intersectat într-o măsură mai mică sau mai mare cu unul sau mai multe din aceste popoare. Cât privește manifestarea de astăzi, eram datori să fim și noi gazde ale festivalului, la fel cum s-a întâmplat și la Bicaz, Târgu Neamț și Piatra Neamț. Salutăm prezența oficialităților județene, dar mai ales a tuturor ansamblurilor folclorice care au venit astăzi în orașul nostru”, a spus primarul Ionel Ciubotaru.

De altfel, șeful administrației publice locale din Roznov le-a oferit tuturor participanților la festival câte un cadou simbolic, în semn de prețuire și recunoștință. „Vrem să nu uite nimeni că a poposit la Roznov, tocmai de aceea am decis să facem aceste mici daruri, care vin din suflet. Sper ca acest gen de manifestări să devină o obișnuință pentru orașul nostru și nu numai. Numai păstrându-ne intacte cultura și tradițiile vom putea spune că ne păstrăm intactă identitatea națională”, a încheiat primarul Ciubotaru.

„Mă bucur că suntem aici, la Roznov – a spus Carmen Nastasă – pentru că anul trecut nu am reușit să ajungem și la dumneavoastră. De data aceasta, domnul primar a fost cel care a insistat să venim și să ne bucurăm împreună de acest festival. Vă mulțumesc că sunteți alături de noi în zi de sărbătoare și sper să vă simțiți cât mai plăcut! Vă asigur că aveți ce vedea!”.

„Bună ziua tuturor” – s-a adresat mulțimii și vicepreședintele CJ, Emilia Arcan. „Sunt fericită să fiu alături de dumneavoastră și de oaspeții noștri, din cele cinci țări, care merită toate aplauzele. Sper ca tot ceea ce veți vedea aici să vă încânte și să vă facă să rămâneți aici până la finalul spectacolului”.

Alex SÎRBU

Articolul precedentAniversări, suspine și canale
Articolul următor123 de romașcani stau pe liste

4 COMENTARII

  1. Domnilor de la Ceahlaul 2 sua 1 ca nu mai stim dumneavoastra impreuna cu marele reporter Sarbu nu va-ati saturat de pu pu pu la nea Ciubotaru . Atentie ca aici se posteaza doar comentariile care plac acestor domni, am incercat sa postez si ceea ce ne doare si nu s-a putut.

  2. A fost un fas organizat ca poate poate se mai aduna prostime si pentru a chema pe cineva de la judet ca sa-i m-ai fraiiereasca domnul nostru primar de 17 ani care ne-a aratat ce poate nimic.

Comments are closed.