0:00

Muzeu de literatură la Târgu Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Renumitul anticar ieșean, Dumitru Grumăzescu, dorește să înființeze un Muzeu al Literaturii la Târgu Neamț. El intenționează să doneze mai multe colecții de cărți și manuscrise, unele din ele, unicat în țară. Condiția pe care o pune anticarul este ca muzeul să fie amenajat în fostul Internat de Fete – Regina Maria, clădirea de peste drum de Colegiul Național „Ștefan cel Mare”. De mai mulți ani, în această clădire, se află Asociația Meșteșugărească „Nemțeanca”, ce a luat ființă în anul  2000, iar din aprilie 2001, asociația funcționează cu personalitate juridică. “Îmi doresc și mi-am dorit de foarte mult timp să donez orașului meu natal o colecție de cărți, manuscrise, dar eu nu pun condiții materiale, ci doar condiții de spațiu. Cunosc valoarea acestor obiecte de colecție, multe dintre ele, unicat în țară, și ar fi păcat ca ele să fie depozitate într-un spațiu unde să se degradeze. În clădirea de peste drum de Liceul Ștefan cel Mare, dacă se va renova, se poate face un muzeu de literatură”, a declarat Dumitru Grumăzescu. Inițiativa l-a încântat și pe primarul Daniel Harpa. Problema rămâne însă clădirea cu pricina, unde își desfășoară activitatea respectiva asociație meșteșugărească. „Am totală deschidere pentru această inițiativă, de bun augur pentru orașul nostru, din partea domnului Dumitru Grumăzescu. Voi face tot posibilul ca această locație, pe care și-o dorește pentru acest Muzeu al Literaturii, să se și concretizeze. Vom găsi o variantă, astfel încât viața culturală a orașului să fie și mai bogată prin înființarea acestui muzeu”, a declarat primarul Daniel Harpa.

Ciprian Traian STURZU

Articolul precedentLaurenţiu Leoreanu: “Eu fac jocurile Romanului”
Articolul următorFoştii primari şi… preocupările lor actuale (I)

3 COMENTARII

  1. Iată o iniţiativă lăudabilă, ce merită toată atenţia. Felicitări, Domnule Dumitru Grumăzescu. Cunoscându-vă, în parte, colecţCulturaliile,V-aş sugera să aveţi în vedere, chiar înfiinţarea unui Centru Naţional „Ion Creangă”, la fel ca cel dedicat lui Mihai Eminescu, la Ipoteşti. Cu cât mai repede cu atât mai bine. De ce nu? Chiar în 2014, când se vor împlini 125 de ani de la moartea Humuleşteanului.

  2. Initiativa e laudabila intr-adevar, dar sa ne gandim totusi… In acea cladire functioneaza nu doar Asociatia Mestesugarilor Nemteanca , organizatie care de-a lungul anilor a demonstrat prin intreaga activitate sustinerea si pastrarea traditiilor stramosilor nostri, ci si Fundatia Filantropica Omenia, care asigura in fiecare zi o masa calda si instruire pentru circa 40 copii care provin din familii defavorizate si care traiesc mai mult acolo decat „acasa” unde nu au posibilitati. Acolo vin batrani sarmani, care mananca la pranz, fac o baie uneori, socializeaza… nu se mai simt abandonati pe vecie. Cred ca nu ar trebui schimbata destinatia acelei cladiri. Ganditi-va… cate persoane vor trece pragul Muzeului de Literatura? Azi sigur au trecut pe acolo 50-60 persoane care s-au bucurat de acea masa calda macar…
    Cred ca ar fi cazul sa cautati alta locatie pentru muzeu, e important si el, dar mai importanta e viata acestor oameni neajutorati. Poate ne gandim impreuna la o noua locatie? Fara suparare…

  3. Sunt perfect de acord cu doamna Luminita Dumitru. Oare chiar e mai important un muzeu de literatura decat o astfel de fundatie, care ajuta oamenii sarmani? Sunt sigura ca in tot orasul se gaseste un alt spatiu care sa poata fi astfel valorizat, fara sa implice si aceasta fundatie. Dar daca domnul Grumazescu prefera sa strice viata unor oameni pentru un muzeu…

Comentariile sunt închise.