Sâmbătă, 8 aprilie, de la ora 12:00, la Muzeul de Istorie și Etnografie din Târgu-Neamț, a avut loc dezbaterea cu tema “Muzeele-repere în peisajul turistic”. Scopul declarat al manifestării a fost o cât mai bună promovare a obiectivelor muzeale din Târgu-Neamț și din județ. Din păcate, la întâlnire a participat un singur agent de turism și niciun patron de pensiune.

La dezbatere au participat Iulian Ghercă, directorul Complexului Muzeal Județean, Vasile Diaconu, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie, city-managerul Geanina Fedeleș, prof. Elena Preda, inspector școlar, profesorul de istorie Vasile Vrânceanu, profesor Gigel Bârliba, arhimandrit Mihail Daniliuc, de la Schitul “Vovidenia”, Daniel Gavriloaia, de la Asociația “Valea Ozanei” şi consilierul local Ciprian Bârsan.

“Prin această dezbatere încercăm să-i atragem spre noi și pe agenții de turism și constat că este prezent doar unul. Ne-ar fi plăcut să fie prezenți și operatorii economici din turism. Sper să găsim idei comune, astfel încât să reușim să punem componenta turistică a acestei zone pe un loc bine meritat. Este un domeniu al viitorului și ar fi păcat să nu-l punem în valoare” – Vasile Diaconu, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie.

“Întâlnirea de astăzi este doar prima, pentru că îmi doresc să mai aibă loc astfel de dezbateri. Are la bază mai multe motivații. Una din ele este aceea de a da componentei turismului cultural importanța pe care o merită, într-o zonă cu un potențial fantastic. Mi-aș fi dorit să fie, astăzi, aici, reprezentanți din mai multe domenii care compun această complexă activitate a turismului. Trebuie să existe un parteneriat între instituțiile statului și mediul privat în tot ceea ce înseamnă turismul cultural. Finalitatea acestei dezbateri este de a dezvolta componenta turismului cultural în județul Neamț. Aș vrea ca în cadrul acestei dezbateri să ne definim rolul fiecăruia și să aflăm ce așteptări avem unii de la alții” – Iulian Ghercă directorul Complexului Muzeal Județean. (C.T. STURZU)