Un bărbat, de 53 de ani, din comuna Gâdinți, a fost mușcat de un șarpe, în timp ce culegea urzici din pădure. Speriat, el a sunat imediat la 112 și a cerut ajutorul cadrelor medicale de la Ambulanță.

Un echipaj cu asistent medical de la Substația Roman l-a preluat și l-a dus la Centrul de Primire a Urgențelor de la Spitalul Municipal Roman. Când a ajuns aici, bărbatului i se umflase mâna deja, dar n-a știut să spună medicilor ce fel de șarpe îl mușcase, fiindcă atacul a fost rapid și nu apucase să-l vadă suficient.

Chiar dacă ar fi știut, oricum la Spitalul Roman nu este ser antiviperin. ”Un echipaj cu asistent medical de la Stația centrală Piatra Neamț a preluat pacientul și l-a transportat la UPU a Spitalului Județean de Urgență pentru administrarea de ser antiviperin”, a declarat asistenta șefă Mihaela Olaru, de la Serviciul de Ambulanță Neamț.

Bărbatului i s-a făcut vaccinul antiviperin și a mai fost ținut sub supravegherea medicilor câteva ore. Acesta este primul nemțean mușcat de șarpe din acest an. Cel mai probabil, omul a dat cu mâna peste șarpe când scormonea după urzici și atunci șarpele l-a mușcat, fiindcă, de regulă, aceste animale nu atacă decât dacă sunt luate prin surprindere.

ACTUALIZARE: Vaccinul antiviperin lipsește la SMU Roman pentru că nu a mai fost achiziționat. Dr. Oana Onu, directorul medical, spune că este lansată procedura de achiziție: ”Fiind într-o zonă mai puțin expusă riscului, noi achiziționăm în momentul când ultima doză este epuizată. La finele anului trecut, a fost utilizată ultima doză și apoi s-a demarat procedura de achiziție, poate dura o lună-două. O doză este 1.792 lei și achiziționăm doar atunci când se epuizează doza. Anul trecut s-au administrat două doze de ser antiviperin”.(C.I.)