0:00

Municipiul Roman, oraș european, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Romanul are o strategie de dezvoltare pentru următorii 6 ani, care are ca obiective principale: modernizarea străzilor, reabilitarea de rețele de apă și canal, construirea de noi locuințe, reabilitarea termică a celor existente și atragerea de investitori care să asigure noi locuri de muncă. Strategia de dezvoltare este importantă, deoarece, la fel ca bugetul local anual, ea prevede ceea ce se dorește a se realiza în municipiu pe fonduri europene, guvernamentale sau locale. Documentul poate fi amendat de romașcani, dar vizuinea trebuie să fie una de ansamblu.

Strategia de dezvoltare va ajunge la Consiliul Județean, la Ministerul Dezvoltării Regionale și la Bruxelles. Unele elemente pot fi prevăzute, dar nu neapărat și obligatoriu de atins, dar important este să avem un document care să cuprindă toate dorințele de dezvoltare. Facem apel la toți romașcanii să monitorizeze datele, măcar cele din domeniul lor de specialitate, pentru a face corecțiile necesare, dacă ele există. Documentul poate fi consultat pe site-ul Primăriei Roman (www.primariaroman.ro), iar eventualele amendamente vor fi luate în considerare până pe 27 februarie, când vom supune strategia votului în Consiliul Local. Precizez faptul că este vorba de o viziune de ansamblu, așadar nu ne referim la nevoia de a pune o bancă în fața unui bloc sau amenajarea unei parcări într-o zonă”, a declarat primarul Laurențiu Leoreanu, care a precizat că Romanul este fruntaș la atragerea de fonduri europene pe zona Moldovei.

Infrastructură modernizată

O investiție importantă prinsă în strategie o reprezintă reabilitarea și modernizarea străzilor Bogdan Dragoș, Republicii, Tineretului, Mihai Viteazu, Smirodava, investiție estimată la 20 milioane de lei. Un alt punct important, estimat la o cheltuială, pe bani de la buget sau fonduri europene, vizează cartierele Nicolae Bălcescu și Petru Rareș. Aici, pe lângă rețelele de apă și canal care sunt deja contractate, sunt vizate realizări de străzi, alei pietonale, piste de biciclete, locuri de parcare, locuri de joacă, iluminat public.

Un punct principal care este bifat de autorități pentru următorii ani are în vedere extinderea și reabilitarea rețele de apă și canal pe o lungime de circa 30 km, retehnologizarea stațiilor de captare și de pompare a apei pentru eficientizarea energetică a acestora. Aici este inclusă achiziția terenurilor pe care se află stația de captare, precum și amenajarea falezei râului Moldova și a lacului de acumulare ca zonă de promenadă și divertisment.

Autoritățile mai au în vedere extinderea rețelei de iluminat și înlocuirea corpurilor de iluminat existente cu becuri de tip LED, becuri eficiente energetic pe mai multe artere principale. După cea mai mare investiție de după 1989 în TRW – fabrica de airbaguri ce se dezvoltă la Roman, municipalitatea își propune și amenajarea unui parc industrial, pe o suprafață de minim 10 ha (Roman Est / Roman Vest / Chimiei), a unui incubator de afaceri, cu tot ceea ce este necesar, investiție estimată la 45 milioane de lei.

Educația și elementul social, priorități pentru administrație

În următorii 6 ani, conducerea Primăriei Roman își propune reabilitarea și modernizarea unităților de învățământ. În același timp, proiectul privind “salvarea” Casei de Cultură nu a fost uitat. Municipalitatea își propune preluarea în proprietate/administrare și reabilitarea clădirii pentru amenajarea și dotarea de spații moderne pentru organizarea de spectacole, conferințe, expoziții, seminarii. Tot pentru a proteja monumentele istorice importante, Primăria Roman caută soluții pentru reabilitarea și introducerea în circuitul turistic a Casei Memoriale Sergiu Celibidache.

Pentru romașcanii care locuiesc la blocuri, autoritățile își propun accesarea de fonduri pentru reabilitarea termică a 2.000 apartamente și construirea a 200 de locuințe pentru tineri, cele două proiecte fiind estimate la un cost de 67 milioane de lei.

Un alt obiectiv îl reprezintă reabilitarea clădirii Spitalului Vechi Roman și transformarea în centru social multifuncțional: cămin de bătrîni, așezământ social pentru ajutorarea femeilor victime ale violenței domestice și îngrijiri paleative, o promisiune din campania din 2012 a primarului Laurențiu Leoreanu, alături de președintele CJ Neamţ – Culiță Tărâță. Circa 3 milioane de lei este suma pe care autoritățile au estimat-o pentru reabilitarea cinematografului ”Unirea”. O atenție se acordă și sănătății, intenționându-se modernizarea și dotarea Spitalului Municipal de Urgență.

Sportul și recreerea

Autoritățile locale au în vedere și reabilitarea, modernizarea și dotarea clădirilor fostului Liceu 1, în vederea reconversiei în centru instituțional, care să găzduiască serviciile publice deconcentrate, și în extensie universitară (cu specializări turism și învățământ agrar). De asemenea, se are în vedere reabilitatea fostei centrale termice (”Centrala Stelară”) din Roman în complex de agreement acvatic (piscină, saună, masaj, etc.).

Un punct de relansare pentru activitatea sportivă îl reprezintă intenția autorităților de a moderniza stadioanele ”Constantinescu-Nehoi” și ”Moldova”. Aici se are în vedere refacerea suprafețelor de joc, amenajarea de piste circulare de atletism, montarea unor instalații de nocturnă și a unor tabele electronice, modernizarea vestiarelor și a tribunelor, reabilitarea spațiilor anexe, etc.

Autoritățile își mai propun înființarea unui parc fotovoltaic, cu o capacitate de minim 5 MWși realizare unei Strategii de Dezvoltare a Zonei Metropolitane Roman, care să ajute și comunele din zona municipiului.

Claudia MATEI

Articolul precedentGrupul folcloric “Şezătoarea”, la Iaşi
Articolul următorLaurenţiu Leoreanu înclină spre Fundația Mișcarea Populară