0:00

Mulți turiști la Durău, câteva intervenții Salvamont, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDuminică, 13 februarie, a fost o zi numai bună pentru schi, astfel că pârtia din Stațiunea Durău a fost plină de turiștii dornici să se bucure de iarnă. Mai toată lumea s-a distrat, dar au fost și câteva accidente, dintre care 4 persoane rănite mai grav. Fiecare caz în parte a fost evaluat și a primit primul ajutor de la salvamontiști. „Am avut persoană cu traumatism cranio cerebral predat unui echipaj SMURD, în stațiunea Durău. Un alt caz, cu traumatism de picior, a fost preluat de SMURD. Au fost și câteva traumatisme minore, un băiețel de 10 ani care a avut un traumatism de impact, a căzut pe pârtie. Avea câteva escoriații la nas și la față. Am mai avut un traumatism minor la ureche, un cercel smuls. Au fost 4 intervenții ceva mai deosebite, să zicem, dar doar două persoane preluate de SMURD și transportate la spital, mai grave. Au fost trei persoane din Neamț, accidentate și o persoană din Galați”, a precizat Raul Papalicef, șeful Salvamont Neamț.

Salvamontiștii vă sfătuiesc ce trebuie să faceți dacă sunteți martorul unui accident pe pârtie, informații care pot salva vieți

1. Nu intrați în panică.

  1. Protejati victima prin marcarea locului accidentului prin amplasarea unei perechi de schiuri amplasate în X la 4-5 metri în amonte.
  2. Anuntați echipa Salvamont aflată pe domeniul schiabil sau apelați telefonic SNAU 112 sau Dispeceratul Național SALVAMONT – VODAFONE (0SALVAMONT – 0725826668).
  3. Nu mișcați persoana accidentată și nu permiteți nimănui să facă acest lucru, decât dacă se află sub influența directă a unui factor de risc care îi pune viața în pericol sau îi provoacă afecțiuni medicale imediate. Orice căzătură după care victima se resimte trebuie tratată ca având un posibil traumatism la coloana necesitând imobilizare și transport adecvat. Nu permiteți “binevoitorilor” sau “salvatorilor de ocazie” să miște sau să transporte pe brațe, târâș sau improvizat victima.
  4. Dacă victima este inconștientă verificați pulsul, respirația, gura victimei și eliberați căile aeriene și, în lipsa pulsului sau respirației, începeți menavrele de resuscitare indiferent de nivelul dumneavoastră de pregătire.(…)

Angela Croitoru

Articolul precedentComunicat de presă PNL. Cu largul concurs al prefectului Adrian Niță, Ionel Arsene face ce știe mai bine: încalcă legea constant
Articolul următorFOTO: două persoane rănite după impactul dintre o mașină și un stâlp