Deputatul PNL Mugur Cozmanciuc a participat luni, 25 aprilie, la Iași la întâlnirea premierului Dacian Cioloș cu parlamentarii din Moldova unde s-a discutat pe marginea soluțiilor care trebuie implementate pentru a duce la dezvoltarea regiunii.
”În cadrul discuțiilor cu premierul Dacian Cioloș şi alţi miniştri din cabinet, am luat cuvântul și am cerut ca anul 2018 să găsească Moldova unită de restul ţării prin proiecte de infrastructură. Mai mult decât atât, am cerut un termen la care vor începe lucrările pentru Autostrada. În cadrul discuţiilor s-a subliniat necesitatea demarării unor proiecte care să permită dezvoltarea zonei Moldovei, una dintre cele mai sărace din România. În propunerea de Master Plan prezentată la Iași sunt trecute propunerile făcute de mine și PNL în toate pozițiile publice, respectiv construcția autostrăzii Moldova – Transilvania, drum expres Suceva – București și drum expres Bacău – Piatra Neamț. Totodată am solicitat ca proiectul de lege pentru Centenarul Marii Uniri să fie adoptat cât mai repede”, a declarat deputatul PNL Mugur Cozmanciuc.
Parlamentarul a mai precizat că este nevoie de soluții imediate, pentru că sunt absolut necesare.
”Am propus principiul solidarității pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere în Moldova. Este nevoie de asta ca zona să se dezvolte. Fără infrastructură adecvată nu putem avea locuri de muncă, iar cetățenii sunt nevoiți să plece să muncească în străinătate. S-a analizat și ideea susținerii parcurilor industriale, așa cum vrea și echipa PNL cu proiectul Neamț 2020, iar pentru asta se va crea o agenție prin care vor fi atrase investiții străine prin crearea unui cadru legislativ astfel încât autoritățile locale să poată susține atragerea investitorilor”, a mai punctat parlamentarul liberal.
În cadrul discuțiilor s-au prezentat și următoarele proiecte: dezvoltarea infrastructurii rutiere, cu accent pe următoarele investiții: Vicșani – București (900 milioane de euro), Adjud – Seculeni, Iași – Suceava (1,37 miliarde de euro), dar și despre investiții în valoare de 148 milioane de euro pentru aeroporturile din Iași, Bacău și Suceava.
De asemenea, s-a precizat că fermele de subzistență vor fi susținute prin lege, iar pentru comercializarea produselor românești se pregătește un alt proiect legislativ. În privința educației, parlamentarii din zona Moldovei și cei din Guvern au convenit să propună măsuri pentru susținerea învățământului vocațional și profesional, respectiv învățământul dual pentru a fi integrați pe piața muncii în mediul privat. (PNL Neamţ)