Extinderea rețelei de gaz în toate gospodăriile din județul Neamț este și va fi o prioritate pentru Partidul Național Liberal. O altă veste bună pentru cetățeni este faptul că racordarea la rețeaua de gaze naturale a clienților casnici va fi gratuită, indiferent de distanța față de rețea.
Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a aprobat un ordin în acest sens, prin care costurile de racordare vor fi suportate de operatorul de distribuţie.
Este o măsură necesară și benefică, pentru ca toți consumatorii, inclusiv cei din categoria consumatorilor vulnerabili, să aibă posibilitatea să fie racordaţi la rețeaua de gaze naturale şi să beneficieze de acest serviciu.
Și în județul Neamț Guvernul PNL a făcut pași concreți pentru extinderea rețelei de gaze naturale. Se construiește Stația de Comprimare gaze naturale de la Gherăești Neamţ și Depozitul de material tubular, ca parte a proiectului ”Dezvoltări ale SNT în zona de Nord-Est a României în scopul îmbunătățirii aprovizionării cu gaze naturale a zonei precum și a asigurării capacităților de transport spre/dinspre Republica Moldova”, construcție fir liniar DN 700, tronson Onești-Gherăești.
În plus, Guvernul PNL a lansat apelul de proiecte pentru programul de extindere a reţelelor de distribuţie a gazelor naturale în localităţile din România care nu dispun de aceste utilităţi. România are la dispoziție un miliard de euro, bani europeni, pentru extinderea rețelei de gaz.
Primarii și consilierii locali din comunitățile în care gospodăriile nu sunt conectate încă la rețeaua de gaz pot depune proiecte la Ministerul Fondurilor Europene, până la 17 decembrie, data limită.
Fiecare proiect va putea avea o valoare maximă de 25 milioane euro.
Pot depune proiecte: Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) care au ca obiect de activitate serviciul de utilitate publică de alimentare cu gaze naturale a populației sau Autoritățile publice locale (APL) din regiunile mai puțin dezvoltate ale României, individual, sau în parteneriat cu alte APL.
Condițiile pentru accesarea acestei finanțări de către primari: proiectele depuse să racordeze cel puțin 1.000 de noi gospodării – se încurajează asocierea mai multor unități administrativ-teritoriale; proiectele să fie implementate până în decembrie 2023, neputând fi fazate în viitoarea perioadă de programare – ceea ce asigură viteza implementării.
Activitățile care pot fi finanțate: Construirea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale, inclusiv instalațiile, echipamentele și dotările aferente funcționalităților inteligente; Construirea stațiilor de reglare, măsurare – predare a gazelor naturale și a racordului la Sistemul de Transport existent exclusiv în scopul alimentării unei rețele inteligente de distribuție propusă printr-un proiect; Construirea rețelelor interioare de distribuție a gazelor naturale pentru clădirile administrative publice branșate la rețeaua inteligentă distribuție a gazelor naturale propusă prin proiect (clădirea primăriei, centre sociale, școli, etc), în cadrul cărora se desfășoară activități non – economice; Construirea branșamentelor pentru consumatorii casnici până la limita proprietății publice.”
Echipa de comunicare PNL Neamț