BaniEuropeniApartenența României la Uniunea Europeană este una dintre cele mai bune decizii care au fost luate de România în istoria recentă, având impact direct asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor. Datorită liberei circulații, mulți dintre noi am avut oportunitatea de a vedea cum este și prin ”alte părți”. De aceea, ne-am dorit să implementăm și la noi acasă aceleași bune practici, pentru a ne face traiul mai frumos, în bunăstare.

Pe lângă schimbarea viziunii, apartenența la Uniunea Europeană înseamnă oportunități și resurse financiare necesare punerii în aplicare a proiectelor de dezvoltare. Ajutorul european și solidaritatea de care am dat dovadă – ca state membre ale Uniunii Europene – în perioada crizei pandemice, ne-a făcut mai puternici și rezistenți. Dezvoltarea viitoare a României și a județului Neamț stă și în folosirea eficientă a fondurilor europene pe care le vom avea la dispoziție în următorii ani.

Prin programul de guvernare al PNL se vede clar că ne propunem să dezvoltăm România pe principiile europene noi, să profităm la maximum de oportunitățile oferite.

Proiectele de dezvoltare vor beneficia de o finanțare fără precedent

Dezvoltarea economică se va face prin investiții, cu un impuls inițial în primii doi ani și consolidarea acestora în următorii ani, cu un parteneriat mai bun cu UE, cu o creștere a credibilității țării pe plan extern, cu modificările structurale în economie prin modernizare și creștere a productivității. Consumul privat va evolua echilibrat în raport cu creșterea economică, în timp ce investițiile vor avea o dinamică mai mare. În aceste condiții, creșterea veniturilor populației va fi sustenabilă (fără a genera inflație) și va asigura veniturile bugetare necesare cheltuielilor obligatorii.

România are astăzi o oportunitate istorică de a-și accelera drumul către o nouă economie și către refacerea marilor sisteme publice. Politicile de dezvoltare vor beneficia în perioada 2021 – 2027 de o finanțare fără precedent din fonduri europene nerambursabile, cu un vârf al influxurilor financiare în prima parte a intervalului (2021 – 2023), din trei surse principale.

Prin utilizarea eficientă a fondurilor europene, avem șansa să reducem discrepanțele dintre regiunile istorice ale României, iar zona Moldovei merită cu prisosință asta.

Cum urmează să fie cheltuiți cele 79,9 miliarde de Euro?

  • 45,56 miliarde euro fonduri nerambursabile din Bugetul multianual al UE pentru perioada 2021 – 2027, din care 26,8 miliarde euro pentru Politica de Coeziune, respectiv 18,76 miliarde euro pentru Politica Agricolă comună. Din aceștia, Pilonul I (plăți directe) are alocate 6,3 miliarde euro. Pescuitul va primi 162,5 milioane euro.
  • 33,5 miliarde euro din Next Generation EU, fondul pentru relansare economică fiind prevăzut a fi defalcate astfel:
  • În primul rând, finalul exercițiului financiar al perioadei de programare 2014 – 2020 va genera un nivel maxim al decontării cheltuielilor în perioada 2021 – 2023 ca urmare a aplicării regulii n+3 privind absorbția fondurilor UE. În al doilea rând, Mecanismul European de Redresare și Reziliență ”Next Generation” este eșalonat astfel încât 55% din suma totală de peste 33 de miliarde de euro destinată României să fie absorbită în economie în perioada 2021 – 2023. Numai în acest caz, fondurile europene suplimentare aferente Planului Național de Relansare și Reziliență (PNRR) vor accelera creșterea anuală a PIB cu o medie de 0,8% în perioada 2021 – 2027 (impactul fiind mai pronunțat în primii ani, ca urmare a efectului de bază și a unei implementări mai rapide). De asemenea, cadrul financiar multianual 2021 – 2027, oferă posibilitatea utilizării prefinanțărilor începând cu anul 2021, facilitate care contribuie la îmbunătățirea lichidității statelor membre și facilitează implementarea mai rapidă a proiectelor.
  • 30,5 miliarde euro pentru Mecanismul pentru Redresare și Reziliență (13,8 miliarde euro granturi și 16,7 miliarde euro împrumuturi) – reforme structurale și investiții esențiale pentru o relansare durabilă, îmbunătățirea rezilienței economice și sociale și sprijinirea tranziției către o economie verde și digitală.
  • 1,41 miliarde euro pentru programul ReactEU sunt destinați suplimentării programelor operaționale 2014 – 2020 din politica de coeziune
  • 650 milioane euro fonduri suplimentare pentru Dezvoltare Rurală
  • 1,112 miliarde euro pentru Fondul pentru Tranziție Justă (suma urmând a fi folosită în perioada 2021 – 2027)
  • În plus, o alocare distinctă în Fondul pentru Tranziție Justă (instrument pentru sprijinirea proceselor de tranziție industrială în contextul Pactului Ecologic European) cu o alocare propusă de 0,834 milioane euro. Astfel, cu suma alocată prin NextGeneration EU, România va avea alocate prin Fondul pentru Tranziție Justă 1,946 miliarde euro.
  • De asemenea, România va mai beneficia de 4 miliarde euro în cadrul programului SURE.

În programul de guvernare, un loc de cinste îl au fondurile europene, fiind o sursă de dezvoltare și modernizare a României și a județului Neamț. Angajamentul Partidului Național Liberal este unul credibil, având în vedere că doar într-un an de guvernare Guvernul a reușit, prin  măsurile luate, să elimine riscul de dezangajare de pierdere a banilor și au încasat la buget un miliard de euro.

Unde suntem azi, la 12 luni de guvernare PNL? Suma de 3,2 miliarde euro este încasată (sau în curs de încasare), față de 1,1 miliarde de euro cât au fost la preluarea mandatului.

O certitudine va fi că începând cu primul an al viitoarei perioade de programare, România va fi în situația de a implementa proiecte și nu de a negocia programe operaționale.

Pentru a valorifica potențialul reprezentat de finanțările venite de la Bruxelles, beneficiarii de fonduri europene din județul nostru trebuie să utilizeze, cu eficiență și cu impact, toate fondurile pe care le vor avea la dispoziție. Oportunitatea financiară la care țara noastră va avea acces în următorii ani este fără precedent. Acesta este motivul pentru care banii europeni trebuie să fie investiți inteligent, pentru ca fiecare localitate din Neamț să poată avea – de pe urma proiectelor cu finanțare europeană – beneficii consistente pe termen lung!

Articolul precedentComercianții nu vor plăti chirie pentru perioada în care piața centrală a fost închisă
Articolul următorFamilia unuia dintre pacienții morți în incendiul de la ATI cere daune de un milion de euro
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.