Motociclistul căzut de pe stâncă riscă să rămână paralizat, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Gheorghe Afetelor, din Roman, motociclistul de 38 de ani care a căzut de pe o stâncă la Pipirig, în seara de 7 mai, riscă să rămână paralizat. El a fost transferat la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, unde medicii încearcă să-i trateze fractura de vertebră lombară – cea mai gravă leziune pe care o are – astfel încât să nu aibă urmări severe şi ireversibile. Bărbatul a avut noroc de costumul de motociclist pe care îl purta, care a atenuat mult din efectul impactului. El a căzut de pe o stâncă înaltă, unde se urcase să admire peisajul, din cauza încălţărilor cu talpă alunecoasă. Operaţiunea de recuperare şi de transport până la ambulanţă nu a fost chiar simplă şi a revenit salvamontiştilor.

“După parcurgerea unui drum forestier accidentat , îndrumaţi de localnicii deosebit de săritori, organizaţi şi, mai ales, civilizaţi, am parcurs circa 2 km pe albia unui pârâu şi apoi prin pădure spre vârful Bivolu – Munţii Stănişoarei, altitudine 1.510 metri”, a precizat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ.

“ În zonă se află mai multe stânci cu diferite dimensiuni, ascunse în pădure. La baza uneia de circa 16 m se afla victima. Împreună cu personalul de la ambulanţă i-am acordat primul ajutor, constând în imobilizare, şi apoi l-am transportat cu o targă specială peste care s-a aplicat o a doua targă (de coloană ) din dotarea ambulanţei. Transportul s-a făcut încet existând riscul de leziune medulară. Prima fractură de coloană transportată de Salvamont a fost în1995 în Ceahlău, când s-a folosit uşa cabanei Dochia şi acidentatul a fost transportat 1.000 m diferenţă de nivel, pe braţe”.

Revenind la accidentul motociclistului, acesta a fost predat echipajului de ambulanţă, la capătul drumului forestier, în jurul orei 20. Era relativ conştient, în sensul că vorbea, dar întreba tot timpul ce i s-a întâmplat. Nu-şi putea mişca picioarele şi la spital s-a stabilit că asta i se trăgea de la fractura de vertebră pe care o suferise. (C. MIRCEA)

Articolul precedentPrin Neamţ, naţionalul nimănui
Articolul următor“Biciclete cu zâmbet”, locul 5 în competiția “Țara lui Andrei”