mos craciun

Moș Crăciun de închiriat

• goana după celebru personaj face minimum 100 și maximum 300 de lei, în funcție de prestanță

Ca orice eveniment așteptat cu nerăbdare de multă lume, Crăciunul a devenit și o afacere pentru cei care îndrăznesc să îmbrace costumul Moșului și să facă o bucurie copiilor. E aşteptat cu sufletul la gură în fiecare an de copii şi aduce bucurie în fiecare familie. Cu o săptămână înainte de Ajun, a început şi goana după Moşul perfect, îmbrăcat în pelerină roşie tivită cu material alb. Dacă în marile oraşe, şi mai ales în Capitală, abundă anunţurile prin care animatorii se oferă să devină Moşi în noaptea de Crăciun, în Piatra Neamţ, oferta nu e la fel de bogată. Cu greu găseşti un site specializat care oferă astfel de servicii. De regulă, moşii de închiriat se găsesc la firmele care au ca profil petrecerile pentru copii şi majoritatea au rezervările făcute încă de luna trecută.

Acum, aproape toţi Moşii disponibili din oraş sunt la serbările organizate la grădiniţe, unde preţul unui astfel de personaj baleiază între 200 şi 300 de lei pe serbare.

Moş Crăciun, 100 de lei pe apariţie

Părinţii care vor un astfel de dar pentru copii ar trebui să se grăbească, spune Moşul: ”Am agenda aproape plină. Probabil, dacă veţi suna la sfârşitul săptămânii, nu va mai fi niciun loc disponibil. Noi percepem 100 de lei pe apariţie, chiar dacă asta înseamnă să stăm în locul în care suntem chemaţi o oră, poate două. În noaptea de Ajun, în intervalul 16 -18 voi împărţi cadouri în centrul oraşului, însă voi sta pe teren până la ora 23. E timp suficient cât să pot face vizite câtorva zeci de copii fericiţi”, ne-a spus George, moşul de închiriat.

Totuşi, cei mai apreciaţi şi cei mai rari rămân tot moşii cu barbă adevărată. Preţul închirierii lor creşte cu câteva zeci de lei. Chiar dacă pare o afacere bănoasă şi uşoară, profiturile celor care aleg să împartă cadouri pentru o zi la noi în ţară nu se compară cu cele obţinute în străinătate cu acelaşi rol. Cei care intră în pielea lui Moş Crăciun declară că veniturile lor nu depăşesc 2.500 de lei pe sezon, în timp ce în Statele Unite ale Americii, de exemplu, un animator poate câştiga până la 15.000 de dolari în luna decembrie.

Ioana HAGI-STAN