26 de primari, fermieri şi reprezentanţi ai organizaţiilor non-guvernamentale (ONG) din Republica Moldova se află, în aceste zile, în judeţul Neamţ, pentru un schimb de experienţă domeniul Grupurilor de Acţiune Locală (GAL).

„Comunităţile locale din Republica Moldova sunt interesate de crearea de parteneriate la nivel local prin care să îşi stabilească priorităţile de dezvoltare pe termen mediu şi lung şi sunt interesate de programul LIDER şi de grupurile de acţiune locală din România şi, în acest context, dorim să aflăm  cât mai multe despre procesul şi începerea implementării acestui program în Republica Moldova”, a declarat Sergiu Mihaelov, şeful delegaţiei din Republica Moldova.

Moldovenii au efectuat deja vizite la ferme de animale din localităţile Roznov, Dobreni şi Tazlău, urmând să ajungă să viziteze şi proiecte implementate prin finanţarea GAL-urilor de la Borleşti, Piatra Şoimului şi Zăneşti.

„Sunt interesaţi cum funcţionează un GAL, ce poate finanţa un GAL, ce plus valoare poate să aducă un GAL prin proiectele sale. Încercăm să facem un periplu prin comunele unde am finanţat proiecte. Sunt interesaţi să vadă cum pot implementa şi ei astfel de proiecte, chiar dacă nu pot primi finanţare de la Uniunea Europeană, pentru că nu sunt membri, în schimb sunt fonduri de preaderare. Aceste ONG-uri pot funcţiona şi cu fonduri naţionale. Important este ca ei să vadă în teren ce se poate face. Au rămas surprinşi că nu le spune ministerul ce să facă, ci decid ei. În sat ei ştiu exact de ce e nevoie”, a precizat Daniel Vasiliu, secretar general al Federaţiei Naţionale a Grupurilor de Acţiune Locală.

Vizita se încheie joi, 25 mai. Musafirii au vizitat şi obiective turistice, fiind impresionaţi de telegondola din Piatra Neamţ. (Gianina BUFTEA)

Articolul precedentTaxe pentru candidații la Bacalaureat din promoțiile anterioare
Articolul următorLupte daco-romane la Piatra Neamț
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.